bewaar
Florentijnse eieren
Florentijnse eieren
bewaar

Florentijnse eieren

Perfect voor een heerlijke weekend- of paasbrunch.

25 min. bereiden
37waarderingen

Ingrediënten

4 personen

6

rondeeleieren

½

citroen

120 g

ongezouten roomboter

400 g

verse spinazie

2

witte bollen

Dit heb je nodig

  • kopjes

  • broodrooster

Perfect voor een heerlijke weekend- of paasbrunch.

Aan de slag

1

Splits ⅓ van de eieren. De eiwitten worden niet gebruikt. Pers de citroen uit. Doe de eidooiers en het citroensap in een kom. Breng een pan met een laagje water tegen de kook aan, hang de kom met de eidooiers in de pan, maar zorg dat de kom het water niet raakt (au bain-marie). Klop het mengsel luchtig.

2

Smelt ondertussen 5/6 van de boter in een steelpannetje. Schenk de gesmolten boter langzaam en al kloppend met de garde bij de eidooiers terwijl de kom nog boven het hete water hangt. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.

3

Breng ondertussen een hapjespan met water aan de kook. Zet het vuur laag. Breek de rest van de eieren elk in een kopje en laat ze in een vloeiende beweging in het zacht kokende water glijden. Haal de gepocheerde eieren na 3 min. met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een bord.

4

Verhit ondertussen de rest van de boter in een grote koekenpan of wok en laat hierin in 3 min. de spinazie slinken. Schep regelmatig om. Laat eventueel uitlekken als er veel vocht vrijkomt. Halveer de broodjes en rooster alle helften in de broodrooster. Leg op elk bord een geroosterd ½ bolletje. Verdeel de spinazie over de bolletjes. Leg er een gepocheerd ei op. Schenk er wat saus over.

kookstaptipJe kunt de saus eventueel verdunnen met wat heet water.

combinatietipJe kunt de spinazie ook vervangen door bijvoorbeeld veldsla. Verdeel zonder te verwarmen over het geroosterde brood.

algemeenHet gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

Eieren splitsen

Instructievideo - 00:36 min.

Au bain-marie smelten

Instructievideo - 00:34 min.

Florentijnse eieren

Instructievideo - 02:35 min.