Baba ganoush
Baba ganoush

Baba ganoush

Rokerig en romig: baba ganoush is een dip uit duizenden. Rooster de aubergines voor de baba ganoush rechtstreeks op een gaspit of de barbecue voor een extra smokey smaak. De dip is het allerlekkerst met warm pitabrood.

Baba ganoush maken: zo doe je dat

Baba ganoush maken: zo doe je dat

  1. Leg de aubergines direct op een middelhoge vlam van je gasfornuis en rooster tot de schil helemaal is zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht is (ca. 15 min). Keer regelmatig met een metalen tang. Zorg ervoor dat er geen vocht uit de aubergine loopt. Laat afkoelen.
  2. Halveer de aubergine in de lengte en schep het vruchtvlees eruit. Doe in een vergiet en laat 30 min. uitlekken.
  3. Snijd ondertussen de knoflook en peterselie fijn. Pers de halve citroen uit. Meng de tahina met 2 el citroensap (per 4 personen) en de knoflook.
  4. Prak de aubergine fijn met een vork. Voeg het tahinamengsel, de peterselie en olie toe en breng op smaak met peper en zout.
Wat is baba ganoush?

Wat is baba ganoush?

Baba ganoush is een Midden-Oosterse dip van geroosterde aubergines met tahin (sesampasta). Meestal wordt er citroensap, olijfolie en knoflook aan toegevoegd en soms ook wat komijn. In de basis is baba ganoush vegan.

Hoe maak je baba ganoush?

De basis voor het maken van baba ganoush is het garen van de aubergines. Dit kan in de oven, op de barbecue of boven een gaspit. Prik voor deze laatste bereiding de aubergines in met een vork en houd ze met een hittebestendige tang boven het vuur zodat de schil zwart blakert. Keer regelmatig. Dit duurt 15 tot 20 minuten. Na het garen schep je het vruchtvlees uit de schil en pureer je het met olijfolie, knoflook en citroensap.

Hoe maak je baba ganoush?
Baba ganoush: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Baba ganoush: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt zelfgemaakte baba ganoush in een luchtdicht afgesloten bakje of pot 1 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook, maar hierdoor wordt de baba ganoush wel waterig. Wil je dit toch proberen, vries de dip dan in luchtdicht afgesloten bakjes of zakjes in. Bewaar het daar maximaal 3 maanden. Haal de baba ganoush de avond voor gebruik uit de vriezer. Opwarmen is niet nodig.