Eggs benedict
Eggs benedict

Eggs benedict

Misschien wel de meest chique manier om ei te eten, maar laat dat je niet afschrikken om thuis eggs benedict te maken. Zodra je de eerste hap neemt van jouw zelf gepocheerde ei en romige hollandaisesaus, wil je nooit meer anders.

Eggs benedict recepten

Eggs benedict maken: zo doe je dat
Eggs benedict maken: zo doe je dat

Eggs benedict maken: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 10 el witte wijn
  • 2 el dragonazijn
  • 5 peperkorrels
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 8 middelgrote eieren
  • 2 el azijn
  • 4 sneetjes witbrood

Nodig in de keuken

  • keukenthermometer
  • broodrooster
  1. Breng in een pannetje de wijn met de dragonazijn, peperkorrels en laurier aan de kook. Kook de wijn zachtjes 5 min. Smelt ondertussen in een andere pan de boter.
  2. Zeef de wijn boven een kom die precies op een pan past. Splits 4 eieren en voeg de eidooiers toe aan de wijn, het eiwit gebruik je niet. Klop alles goed los.
  3. Breng een pan met een laag water tegen de kook aan. Hang de kom in de pan. De kom mag het water niet raken. Doe eventueel een thermometer in de kom. Laat het mengsel al kloppend dikker worden. Voeg al kloppend de boter langzaam in een dun straaltje toe. Blijf kloppen tot de saus 65 °C of dik genoeg is.
  4. Zet de kom 10 sec. in een laagje met koud water, zo stopt het kookproces. Breng op smaak met peper en zout. Leg er een schoteltje op zodat de saus warm blijft.
  5. Breng een laag van 6 cm water aan de kook in een lage, brede pan en voeg de azijn en het zout toe. Draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek een ei boven een kopje, maak met een lepel een draaikolk in het het water en laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden.
  6. Pocheer het ei 5 (voor een halfzachte dooier) tot 7 min. (voor een harde dooier). Laat de andere eieren op dezelfde manier in het water glijden.
  7. Haal ondertussen de korsten van de boterhammen en rooster de boterhammen.
  8. Schep met een schuimspaan de eieren uit het water, laat ze even op keukenpapier uitlekken en leg ze elk op een boterham. Verdeel de saus erover.