Jam maken

Jam maken

Door jam te maken van fruit dat in het seizoen is, kun je het hele jaar door van jam genieten. Het maken is een leuk klusje, en makkelijker dan je denkt! Nog een pluspunt: het is heel geschikt om kinderen bij te laten helpen.

Bramenjam maken

Bramenjam maken

  1. Halveer de grote bramen. Pers de citroen uit. Doe de bramen met de suiker en het citroensap in een pan met dikke bodem. Breng al roerend aan de kook op middelhoog vuur. Laat 3 min. flink doorkoken. Pas op voor spetters – houd kinderen uit de buurt van de pan. Verwijder schuim dat komt bovendrijven met een schuimspaan.
  2. Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Voeg het merg toe aan de kokende bramen en roer door.
  3. Vul de potten met een soeplepel met de hete jam tot de rand en sluit direct af. Zet de potten op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt, waardoor de jam langer houdbaar blijft.
Zelf jam maken in 3 stappen

Zelf jam maken in 3 stappen

Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap.

Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.

Stap 3: Giet de jam vervolgens in brandschone (uitgekookte) potten en laat die ondersteboven afkoelen, zodat de potten goed vacuümtrekken.

Dit heb je nodig om zelf jam te maken

Zelf jam maken is leuk om te doen, niet moeilijk en het eindresultaat is om van te smullen. Nog een pluspunt: het is heel geschikt om kinderen bij te laten helpen. Je kan jam maken van allerlei soorten (seizoens)fruit zoals aardbeien, bramen, frambozen, kersen en meer. Maar hoe maak je je eigen jam?

Om te beginnen heb je om jam te maken het volgende nodig:

Dit heb je nodig om zelf jam te maken
Zelfgemaakte jam: hoe bewaren en invriezen?

Zelfgemaakte jam: hoe bewaren en invriezen?

Als jam bestaat uit meer suiker dan fruit (ongeveer 40% fruit en 60% suiker), dan is deze onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als conserveermiddel. Bevat de jam minder suiker, dan is deze minder lang houdbaar. Jam met minder suiker is op een koele, donkere plek (zoals in een kelder of kast op een koele plek in de keuken) 3 tot 6 maanden houdbaar. Je kunt jam ook invriezen, waar je hem tot 1 jaar kunt bewaren. Doe dit in kleine porties, zodat je die per keer kunt ontdooien. Haal een portie jam een paar uur voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien.