Jam maken
Jam maken

Jam maken

Door jam te maken van fruit dat in het seizoen is, kun je het hele jaar door van jam genieten. Het maken is een leuk klusje, en makkelijker dan je denkt! Nog een pluspunt: het is heel geschikt om kinderen bij te laten helpen.

Jam recepten

Pruimenjam maken
Pruimenjam maken

Pruimenjam maken

Ingrediënten

voor 8 porties
  • 500 g verse pruim
  • 1 medium handsinaasappel
  • 50 ml rode port
  • 200 g geleisuiker speciaal

Nodig in de keuken

  • afsluitbare glazen pot
  1. Halveer de pruimen, draai de helften in tegengestelde richting en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Boen de sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe 1½ el van de sinaasappelrasp en 125 ml sinaasappelsap, de rode port, suiker en pruimen in een pan met dikke bodem. Laat op laag vuur ca. 5 min. koken. Schenk de jam in de pot(ten) en vul ze tot de rand. Sluit af zolang de jam nog warm is en laat de pot(ten) omgekeerd afkoelen.
Hoe maak je zelf jam?
Hoe maak je zelf jam?

Hoe maak je zelf jam?

Kort gezegd maak je jam door schoongemaakt fruit in een hoge pan aan de kook te brengen met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Dit laat je 15 tot 25 minuten koken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C. Je kunt dit meten met een keukenthermometer. Een andere manier om te testen of de jam goed is, is door vóórdat je begint een schoteltje in de vriezer te zetten. Als de jam volgens het recept klaar zou moeten zijn, laat je een klodder hete jam op het schoteltje vallen. Stolt het meteen en loopt het dus niet meer in een straaltje van het schoteltje af, dan is de jam klaar. Zo niet, kook ’m dan nog een paar minuten en herhaal de test. Giet de jam vervolgens in brandschone (uitgekookte) potten en laat die ondersteboven afkoelen, zodat de potten goed vacuüm trekken.

Zelfgemaakte jam: hoe bewaren en invriezen?

Als jam bestaat uit meer suiker dan fruit (ongeveer 40% fruit en 60% suiker), dan is deze onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als conserveermiddel. Bevat de jam minder suiker, dan is deze minder lang houdbaar. Jam met minder suiker is op een koele, donkere plek (zoals in een kelder of kast op een koele plek in de keuken) 3 tot 6 maanden houdbaar. Je kunt jam ook invriezen, waar je hem tot 1 jaar kunt bewaren. Doe dit in kleine porties, zodat je die per keer kunt ontdooien. Haal een portie jam een paar uur voor gebruik uit de vriezer en laat op kamertemperatuur ontdooien.

Zelfgemaakte jam: hoe bewaren en invriezen?
Zelfgemaakte jam: hoe bewaren en invriezen?