Wilde spinazie

Onze leverancier

- 04:37 min.

In dit filmpje neemt Allerhande een kijkje bij de leverancier van wilde spinazie van Albert Heijn in het Noord-Brabantse Herpen.

Het bedrijf van directeur Edwin Uijen is dé leverancier van wilde spinazie van Albert Heijn. Allerhande krijgt van Edwin een rondleiding door zijn groentebedrijf. In 1963 is het bedrijf opgericht door zijn ouders en in 2010 heeft Edwin het familiebedrijf overgenomen. Al van jongs af aan is het telen van spinazie zijn passie en hij is er trots op dat hij iedere dag in het veld staat.

Het oogsten van de wilde spinazie gebeurt 's morgens vroeg, als het kan in de dauw. De wilde spinazie staat dan nog mooi 'onder spanning', zoals Edwin het noemt. Doordat spinazie een dagvers product is, oogst hij iedere dag de hoeveelheid wilde spinazie die nodig is. Dat gebeurt met een lintzaag. De wilde spinazie loopt via een lopende band naar boven, waar twee medewerkers de groente in kisten verpakken en op een pallet zetten. Vanaf het veld gaat de spinazie naar de koelcel, zodat deze de volgende dag vers in de winkel ligt, nadat de bladeren zijn gewassen en verpakt.

Edwin laat Allerhande het verschil zien tussen wilde spinazie en gewone spinazie. Het blad van gewone spinazie is glad terwijl wilde spinazie een gebobbeld blad heeft en donkerder van kleur is. De smaak van wilde spinazie is duidelijk voller dan van gewone spinazie.

De vraag of Edwin voor Allerhande zijn favoriete spinaziegerecht kan maken, overvalt hem een beetje. Zijn vrouw Yvette helpt graag een handje en maakt wilde spinazie uit de wok met spekreepjes, ui, champignon en paprika.