Bakvormen bekleden

Instructievideo

- 02:06 min.

Bakvormen moet je invetten en/of bekleden met bakpapier om te voorkomen dat het deeg of beslag aan de vorm blijft plakken tijdens het bakken. Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je zelf je bakvormen kunt bekleden

Vet de bakvorm goed in
Om het bakpapier in de juiste vorm te krijgen en er voor te zorgen dat het goed blijft zitten, vet je de bakvorm in met wat gesmolten boter of een neutrale olie. Bekleed je alleen de bodem met bakpapier, dan hoeft dat niet. Het papier op de bodem kan namelijk niet schuiven.

Vierkante bakvormen bekleden
Voor een vierkante vorm neem je een stuk bakpapier dat dubbel zo groot is als het bakblik. Zet het bakblik op het papier en knip haaks op het bakblik(richting alle vier de hoeken) het papier in. Leg het papier in het blik en laat het in de hoeken over elkaar heen vallen. De vorm is dan klaar om het beslag in te schenken.

Langwerpige bakvormen bekleden
Een langwerpig rechthoekig cakeblik bekleed je door twee papieren stroken op maat te knippen en kruislings over elkaar heen in een ingevette cakevorm te leggen. Laat de randen iets uitsteken boven het blik, zodat je de cake er makkelijk uit kunt halen.

Ronde bakvormen bekleden
Bij een ronde springvorm teken je eerst met behulp van de bodem van de springvorm een cirkel op het bakpapier. Deze knip je uit en leg je op de bodem. Vervolgens neem je een stuk bakpapier ter grootte van de omtrek van de springvorm. Leg het papier voor je op het werkblad en vouw het dubbel in de lengte. Knip aan de kant waar de zijkanten van het papier op elkaar liggen om de twee centimeter een knipje van anderhalf á twee centimeter. Bekleed vervolgens de binnenkant van de opstaande rand van de ingevette springvorm ermee. De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken. Op deze manier kun je heel gemakkelijk je bakvormen bekleden!