Paella maken

Kookles

- 05:47 min.

Paella is de nationale Spaanse dis en de ultieme zomerhit op het gebied van eten. De ingrediënten van de Spaanse paella zijn afhankelijk van de streek. Bekijk deze video van Allerhande en leer zelf paella maken. Allereerst wordt de basis van paella maken uitgelegd en in de variant wordt aan de basis kip en garnalen toegevoegd. 

Paella maken

Stap 1: Doe de inhoud van 1 zakje saffraan in een kommetje. Voeg 2 eetlepels hete kippenbouillon toe en laat staan voor gebruik. Door de saffraan te weken, komen kleur en smaak optimaal vrij. Voor een nog intensere smaak, kun je de saffraan voordat je hem weekt even 2 minuten roosteren in een koekenpan zonder olie of boter.


Stap 2: Tomaat is een van de basisingrediënten bij paella maken. In Spanje wordt de tomaat traditioneel geraspt voor de paella. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten uit 4 gehalveerde tomaten. Rasp het vruchtvlees van de tomaten met een grove rasp, tot je alleen het vel over hebt. Het vel kun je weggooien.


Stap 3: Verhit de paella pan. Je kunt ook een grote koekenpan of hapjespan gebruiken, als hij maar laag is en een grote doorsnede heeft. Snipper 2 uien en snijd 1 chorizo in plakjes. Bak de uien en chorizo 5 minuten op middelhoog vuur totdat de ui glazig is. Snijd 4 tenen knoflook in plakjes en bak 1 minuut mee. Voeg de rijst toe en bak zo 2 minuten mee. Blijf roeren totdat de korrels glazig zijn en je de kern ziet. Op dat moment voeg je de tomaten toe en roer je alles nog 1 keer goed door. Bak nog 3 minuten.


Stap 4: Schenk 1 liter kippenbouillon en het saffraanmengsel bij de rijst. Breng aan de kook, roer het nog 1 keer goed door en zet het vuur laag. Vanaf dat moment mag je eigenlijk niet meer in de paella roeren, omdat de rijst dan bezig is met het kookproces. Alleen zo creëer je een knapperige bodem. Controleer na 20 minuten of de rijst gaar is. Haal een rijstkorrel uit de pan en snijd hem doormidden. Als de kern niet meer zichtbaar is, is de rijst gaar. Verplaats tijdens het koken de pan af en toe over de warmtebron, zodat de hitte zich goed over de hele pan kan verdelen. 

Variant: paella met kip en garnalen
Als variant van paella maken legt de kok uit hoe je paella met kip, garnalen en tuinerwten kunt bereiden. Qua vlees, vis en groenten bestaan er geen strikte wetten voor paella. Je kunt alles wat je lekker vindt toevoegen. Bekijk de gehele video over paella maken en ga zelf aan de slag!