Meringue of pavlova maken

Instructievideo

- 02:54 min.

Op zoek naar een origineel dessert? Pavlova of meringue maken is een eenvoudig, maar secuur klusje. Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je meringue maakt in verschillende varianten.

Meringue maken

Stap 1:
Om stevig eiwitschuim te krijgen, wat meringue eigenlijk is, moeten de gardes van de mixer en de kom goed ontvet worden. Anders kan het eiwit niet goed stijf worden geklopt. Gebruik citroen om de garde en kom goed in te wrijven en maak het vervolgens schoon met keukenpapier.

Stap 2:
Splits de eieren heel zorgvuldig boven aparte schaaltjes. Doe het eiwit in de vetvrije kom en splits daarna het volgende ei boven het schaaltje. Zo voorkom je dat er eigeel in het eiwit terechtkomt. Mocht je toch morsen, dan hoef je dankzij de aparte schaaltjes niet alles weg te gooien, want je maakt meringue met de inhoud van de vetvrije schaal. Verder is het belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn, want anders kan het eiwit nooit het maximale volume halen. 

Stap 3:
Doe het eiwit in de kom en voeg een theelepel azijn of citroensap toe voor stevige meringue of pavlova. Klop met de mixer tot zachte pieken. Doe vervolgens al kloppend lepel voor lepel fijne kristalsuiker of basterdsuiker bij het eiwit en klop tot het stevig van structuur is en glanst. Stap 4: Verwerk het schuim zo snel mogelijk nadat het klaar is, omdat anders het volume verloren kan gaan. Schep de meringue op een met bakpapier beklede bakplaat in een nonchalante vorm voor een pavlova. 

 

Taartbodem
Je kunt het schuim ook in een spuitzak doen en een ronde taartbodem in spiraalvorm op spuiten. Zet het eiwitschuim in een oven op 120 graden. Meringue moet eigenlijk meer drogen dan bakken. Een grote pavlova moet minimaal anderhalf uur in de oven. Bekijk de video over pavlova of meringue maken en ga aan de slag!