Tiramisu maken

Kookles

- 06:41 min.

Tiramisu is al jaren een klassiek Italiaans dessert, maar het gerecht bestaat nog maar zo’n 50 jaar. Een restaurant in de stad Treviso ontwikkelde het originele tiramisu-recept zoals we dat nu nog steeds gebruiken. Bekijk de video van Allerhande en leer stap voor stap tiramisu maken. Let op: in deze video werken we met rauwe eieren. Voor kleine kinderen en zwangere vrouwen raden we dit sterk af. Gebruik in elk geval zo vers mogelijke eieren voor dit tiramisu-recept, want daarbij is de kans op salmonella het kleinst. 

Tiramisu-recept
Stap 1: Bedek de bodem van een schaal met de helft van een pak lange vingers. Meng 250 ml afgekoelde sterke koffie (liefst espresso) met 50 ml marsala, een zoete Siciliaanse wijn. Schenk de helft van het mengsel over de lange vingers.
Stap 2: Splits 4 eieren en doe de eidooiers met 50 gram fijne kristalsuiker in een kom. Klop met een mixer in 5 minuten tot een lichtgele crème.
Stap 3: Roer twee bakjes mascarpone (in totaal 500 gram) in een ruime kom los met een vork. Klop 125 ml slagroom en 25 gram suiker stijf. Spatel de slagroom en de eiercrème zo luchtig mogelijk door de mascarpone. Schep de helft van het mengsel over de lange vingers.
Stap 4: Doop de rest van de lange vingers in de koffie en leg ze op het mascarponemengsel. Schenk de rest van het mengsel over de lange vingers. Bestuif de tiramisu met een zeefje met cacao. Dek de tiramisu af met vershoudfolie en zet hem in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven.

Variant: zomerfruit-tiramisu
Stap 1: Breng 2 doosjes bevroren zomerfruit met 50 gram fijne kristalsuiker aan de kook op middelhoog vuur. Zo maak je een vruchtencoulis, een vloeibare puree van vruchten.
Stap 2: Bedek de bodem van een schaal met de helft van een pak lange vingers. Verdeel hierover de vruchtencoulis en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 3: Splits 4 eieren en doe de eidooiers met 50 gram fijne kristalsuiker in een kom. Klop met een mixer in 5 minuten tot een lichtgele crème.
Stap 4: Roer twee bakjes mascarpone (in totaal 500 gram) in een ruime kom los met een vork. Snij een vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespuntje het merg eruit. Roer het vanillemerg door de mascarpone. Klop 125 ml slagroom en 25 gram suiker stijf. Spatel de slagroom en de eiercrème zo luchtig mogelijk door de mascarpone. Schenk het mengsel over de vruchtencoulis en dek af met vershoudfolie. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Plaats vlak voor opdienen 150 gram zomerfruit bovenop.

Bekijk de video en probeer zelf dit authentieke tiramisu-recept eens uit. Buon appetito!