Snijden

Instructievideo

- 02:22 min.

Wil je goed en veilig snijden? De keuze van een mes is bij snijden heel belangrijk. Een goed koksmes is multi-inzetbaar. Ze zijn er in verschillende maten. Je kunt er onder andere groenten, vruchten en vlees mee snijden.
Tomaten zijn lastiger te snijden, want ze zijn zacht. Daarom kun je het beste een mes met een heel fijn karteltje gebruiken.
Ook voor het snijden van brood heb je een kartelmes nodig.
Gebruik een aardappelschilmesje alleen voor aardappelen schillen.
Zorg dat je messen scherp zijn om veilig te kunnen snijden. Met een bot mes snijd je jezelf gemakkelijk in je vingers, want je moet meer kracht zetten en het mes of hetgeen dat je snijdt schiet eerder weg.

Veilig snijden
Leg een vochtige theedoek of een stuk vochtig keukenpapier onder een grote snijplank, zodat hij niet kan verschuiven tijdens het snijden. Zorg ervoor dat het handvat van het mes altijd schoon en droog is. Houd het handvat goed vast, niet het lemmet. Leun ook niet met je wijsvinger op het lemmet. 

Julienne snijden
Wil je julienne snijden, gebruik dan een koksmes. Halveer een knolselderij, zodat hij stabiel op de snijplank staat. Houd met je linkerhand de knolselderij op zijn plaats, vooral met je pink en duim. Gebruik je andere vingers om de snijdikte te bepalen. Het is belangrijk om je vingers gekromd te houden als je veilig snijden wilt. Doordat de toppen naar binnen staan, kun je jezelf niet zo gemakkelijk snijden. Krom de onderste kootjes goed naar binnen. Snijd de knolselderij zo in plakjes van een paar milimeter dik. Maak de beweging van een lus: snijd naar je toe en van je af.

Tomaat snijden
Gebruik voor het snijden van tomaat een fijn kartelmes en snijd hem zo in plakjes. Schraap de groente niet van de snijdplank, maar til ze er met behulp van het mes af. Dan houd je het mes langer scherp. Houd het snijdvlak van het mes naar beneden.

Stokbrood snijden
Gebruik voor het snijden van stokbrood en lang en grof kartelmes. Zou je het met een plat mes snijden, dan duw je het brood helemaal plat. 

Klaar met snijden
Klaar met snijden? Was voorzichtig maar direct het mes af en berg het op. Het liefst in een messenblok, aan een magneetstrip of in een opgeruimde la. 

Zo kun je goed en veilig snijden.