Meloen snijden

Instructievideo

- 01:38 min.

Om een meloen in parten te snijden, halveer je de vrucht eerst in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de kwarten vervolgens in gelijke dikke of dunne parten. Verwijder vervolgens de schil. Dit kun je ook met een kleiner mesje doen. Wil je de meloen snijden in blokjes, dan kun je de parten in stukjes snijden.

Bolletjes
Wil je liever bolletjes, dan heb je een bolletjesboortje of bolletjeslepel nodig. Halveer de meloen in de lengte. Verwijder de zaadlijsten en steek het boortje of de lepel diep i n het vruchtvlees en draai helemaal rond. 

Meloen uithollen
Je kunt de meloen goed uithollen. Halveer de meloen in de breedte. Dit zorgt voor houvast en stevigheid. Je kunt de meloen recht snijden of met een kartelrand. De kartels maak je met een klein koksmes. Steek het mesje schuin in het midden van de vrucht, herhaal en zet het mes haaks erop. Ga zo helemaal rond. Snijd dan pas een kapje van de onderkant en bovenkant zodat de gehalveerde stukken meloen stabiel staan. Zo voorkom je dat het sap gaat lekken en het oppervlak glad wordt. Verwijder met een lepel de zaadlijsten. Steek er zo veel mogelijk bolletjes uit, snijd de uitsteeksels glad met een klein mesje en schraap de onderkant van de uitgeholde meloen glad met een lepel. Behoud een rand en bodem van circa 1 cm dik. Je kunt de uitgeholde helften nu gebruiken om bijvoorbeeld fruitsalade in te serveren.

Zo meloen snijd je meloen.