Aardappelen en pasta koken

Allerhande kids

- 02:52 min.

In deze video leer je van Joel en Roos hoe je aardappelen en pasta moet koken.

Aardappelen koken
Na het schillen van de aardappelen doe je ze in een pan. Laat water in de pan lopen tot de aardappelen onder water staan. Vraag aan een volwassene om de gaspit aan te steken en zet de pan met aardappelen op het vuur. Test met een mes of de aardappelen gaar zijn. Steek een mes in een aardappel. Als hij eraan blijft zitten is hij nog niet gaar. Als hij valt wel.

Pasta koken
Spaghetti en macaroni koken we in water dat al kookt. Pas dus wel op, want kokend water is heel heet. De pan moet voor iets meer dan de helft gevuld zijn met water. Doe er wat zout bij. Pak spaghetti, doe het heel voorzichtig in de pan en verspreid het een beetje. Duw de spaghetti nog een klein beetje aan met een pollepel. Roer even door, want anders gaan de slierten aan elkaar plakken. Om te checken of de pasta gaar is, haal je 1 sliertje uit de pan. Hou deze onder de koude kraan en proef ervan. Als spaghetti hard en taai is, kun je hem niet eten. Als hij te zacht is ook niet. Hij moet er precies tussenin zitten. In Italië noemen ze dat ‘al dente’.

Afgieten
Het afgieten van aardappelen en pasta is best spannend. Dus pas op, want het water is kokend heet. Zet een vergiet in de gootsteen, doe het vuur uit en doe wat koud water bij de spaghetti of aardappelen. Pak de pan op en giet de inhoud rustig in het vergiet. 

Zo kun je het beste aardappelen en pasta koken. Eet smakelijk!