Vlees grillen op de barbecue

Instructievideo

- 02:53 min.

Als je wilt weten hoe je het beste vlees grillen kunt op de BBQ, geeft deze video je de uitleg die je zoekt. Je ziet hoe je vlees op de BBQ het lekkerst bereidt.

Vlees grillen:
Haal het vlees zo kort mogelijk van tevoren uit de koelkast. Om kruisbesmetting te voorkomen, houd je alle vleessoorten van elkaar gescheiden. Steek de BBQ aan. Houd voor de veiligheid altijd een emmer water bij de hand.

Als de kooltjes grijswit zijn en er geen vlammen en rook meer zijn, kun je beginnen. Je kunt direct en indirect vlees grillen op de BBQ. Direct vlees grillen doe je op het heetste gedeelte. Indirect grillen op de minder hete delen.

Worst grillen op de barbecue:
Worsten gril je op het heetste, middelste gedeelte van de BBQ. Door ze dun met olie te bestrijken, voorkom je dat ze aan het rooster vastplakken. Keer ze regelmatig met een barbecuetang. Keer het vlees niet met een vork, want door het prikken gaan er vleessappen verloren. Dikkere worsten zijn na 10 tot 11 minuten gaar. Dunnere worstjes na zo’n 5 tot 6 minuten. Heb je een BBQ met deksel, dan gaat het nog wat sneller. Als het vlees niet meer roze is vanbinnen, is de worst gaar.

Hamburgers grillen op de barbecue:
Hamburgers gril je op het heetste, middelste gedeelte van de BBQ. Bestrijk ze dun met olie. Zo voorkom je dat ze aan het rooster vastplakken. Na 6 tot 7 minuten zijn ze gaar. Keer ze na 3 minuten. Met een vleesklem kun je ze makkelijk keren. Doe je de deksel erop, dan gaat het nog sneller. De hamburgers zijn klaar als het vlees nog een beetje rosé is.

Karbonades grillen op de barbecue:
Karbonades, in dit geval ribkarbonades, strijk je ook dun in met olie. Daarna schroei je ze rondom dicht op het heetste gedeelte van de BBQ. Verplaats ze dan naar een minder heet gedeelte en laat ze verder gaar worden. Dat duurt zo’n 4 tot 5 minuten. Gemarineerde karbonades veeg je voor het grillen zoveel mogelijk schoon met keukenpapier om verbranding te voorkomen. Je kunt het vlees ook een paar minuten voor het gaar is met de marinade bestrijken. Een gare karbonade is niet meer roze vanbinnen.

Kipdrumsticks grillen op de barbecue:
Kipdrumsticks bestrijk je eveneens dun met olie, waarna je ze in 5 minuten rondom dicht schroeit op het heetste gedeelte van de BBQ. Verplaats ze dan naar een minder heet gedeelte en laat ze verder gaar worden. Dat duurt zo’n 20 minuten. Om zeker te weten dat de kip gaar is, controleer je het met een vlees- of keukenthermometer. Geeft de thermometer 70 graden aan, dan is deze gaar. Je kunt ze ook insnijden en controleren. Het vlees is dan wit vanbinnen. Kip voorgaren is niet nodig, maar het kan wel. Kook of bak ze in 25 minuten gaar en leg ze dan een paar minuten op de BBQ. Dan heb je wel de lekkere barbecuesmaak.

Zo eenvoudig is vlees grillen op de BBQ. Eet smakelijk!