Hollandaisesaus

Receptvideo

- 02:30 min.

Ben je op zoek naar een lekker recept voor een klassieke Franse saus? Met dit Hollandaisesausrecept

Hollandaisesaus maken (botersaus maken):
Smelt 250 gram boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. De laag met eiwitten van de boter wordt niet gebruikt, het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.

Kneus ondertussen 1 theelepel peperkorrels met een mes. Doe met 3 eetlepels wittewijnazijn, 1 eetlepel water en een mespunt zout in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in ongeveer 4 minuten tot éénderde inkoken. Zeef het mengsel en zet apart.

Kloppen
Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past. Splits 4 eieren en klop de eidooiers met 1 eetlepel water los in een vuurvaste kom. Het eiwit wordt niet gebruikt. Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop ongeveer 5 minuten met een garde tot een dikke saus. De saus is goed als deze als een lint aan de garde blijft hangen. Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf kloppen. Zo ontstaat een romige, gebonden saus. Pers een citroen uit. Breng de Hollandaisesaus eventueel op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap. Zo maak je Hollandaisesaus (botersaus).