Eclairs met banaan en chocolade

Receptvideo

- 04:07 min.

Een eclair is een zacht langwerpig gebakje met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje. Als vulling wordt vaak banketbakkersroom gebruikt, maar ook slagroom of crema catalana. In deze receptvideo maken we eclairs met banaan en chocolade.

Eclairs met banaan en chocolade maken:
Zeef 100 gram bloem boven een kom en zet apart. Doe 75 gram boter, een halve theelepel zout en 175 milliliter water in een pan en laat op laag vuur de boter smelten. Zet, als de boter gesmolten is, het vuur middelhoog. Voeg als het water kookt de bloem toe. Neem van het vuur en roer stevig. Zet op laag vuur en roer tot een glanzende deegbal die makkelijk loskomt. Doe het deeg in een mengkom en laat afkoelen tot lauwwarm. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Klop 3 eieren los met een vork. Voeg beetje voor beetje wat ei toe en klop het er met een mixer door. Het deeg moet glanzen en stevig genoeg zijn om een vorm te behouden.

Strepen
Doe het deeg in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 12 strepen van 12 centimeter lang. Zorg dat er voldoende afstand tussen het deeg zit. Bak de eclairs ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Open de deur van de oven niet. Zet de oven op 180 graden. Doe de oven even open om stoom te laten ontsnappen. Bak ze nog ongeveer 15 minuten goudbruin.

Gaatje maken
Haal de eclairs uit de oven en maak een gaatje door een puntig mes in het uiteinde van elke soes te draaien om stoom te laten ontsnappen. Bak de eclairs nog ongeveer 5 minuten in de oven. Laat ze daarna helemaal afkoelen op een rooster.

Romige vulling
Klop 250 milliliter slagroom stijf met 1 eetlepel suiker. Prak 1 banaan fijn. Snijd een andere banaan in blokjes. Meng alle banaan door de slagroom. Halveer de eclairs in de lengte en vul ze met de bananenroom. Gebruik eventueel een spuitzak. Smelt 50 gram pure chocolade au bain-marie. Zigzag de gesmolten chocolade over de eclairs. Serveer direct. Zo maak je eclairs met banaan en chocolade.