Gevulde koeken

Receptvideo

- 04:00 min.

Wie is er niet dol op? Hollandse gevulde koeken met amandelspijs en een amandel. Ga aan de slag met dit heerlijke recept voor deze koeken.

Gevulde koeken maken:
Zeef 400 gram tarwebloem boven een kom en meng er 200 gram witte basterdsuiker en een mespunt zout door. Snijd 250 gram koude roomboter in blokjes en voeg met 2 eetlepels koud water toe aan de bloem. Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vershoudfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.

De vulling
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe 200 gram amandelspijs in een kom. Rasp de gele schil van 1 citroen erboven. Meng er een ei door. Kneed tot een egale massa en draai er 12 balletjes van. Bestuif het werkblad met wat tarwebloem. Rol met een deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 millimeter dik. Steek er met een ronde uitsteekvorm met een doorsnede van 8 à 10 centimeter 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk rondje een balletje amandelspijs en druk een beetje plat. Klop een ei los in een kommetje. Bestrijk hiermee de randen van de deegrondjes rondom de spijs.

Rol de andere helft van het deeg ook uit tot een lap van 2 millimeter dik en steek er weer 12 rondjes uit. Leg de rondjes op de deegrondjes met spijs en druk de randen aan. Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei en leg op elke koek een garneeramandel. Bak de koeken in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Zo maak je gevulde koeken.