Griesmeelpudding met bessensaus maken

Kookles

- 05:24 min.

Wie is er niet dol op? Hollandse griesmeelpudding! Met dit recept zet je een lekker authentiek recept op tafel.

Griesmeelpudding met bessensaus maken:
Breng in een steelpan 750 ml volle melk en 250 ml slagroom aan de kook. Snijd ondertussen 1 vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit. Voeg het merg, 100 gram griesmeel, ½ tl kaneel en 100 g suiker toe. Breng opnieuw aan de kook en laat al roerend met een garde 3 min. zachtjes doorkoken tot een dikke pap. Neem de pan van het vuur.

Puddingvorm
Spoel een puddingvorm (inhoud 1 liter) om met koud water (niet afdrogen). Schenk de pap erin en laat afkoelen tot kamertemp. Dek af en laat in de koelkast in 3 uur opstijven. Ris 300 gram rode bessen (houd wat takjes achter) en doe met 50 ml sinaasappelsap en 75 gram suiker in een pan. Breng aan de kook. Laat 10 min. op laag vuur koken. Neem van het vuur en pureer met de staafmixer. Duw met een lepel het mengsel door een bolzeef. Vang de saus op in een kom en roer de overige bessen erdoor. Stort de pudding op een schaal en schenk de helft van de saus erover. Serveer de rest van de saus ernaast. Zo maak je griesmeelpudding met bessensaus.

Van tevoren bereiden
Je kunt de pudding 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar hem tot het serveren in de vorm. De saus zet je afgedekt in de koelkast en kun je op laag vuur opwarmen.

Frambozen
Kun je geen rode bessen vinden? Je kunt de saus ook maken met 250 g frambozen (diepvries). Na het koken hoef je het frambozenmengsel niet door een zeef te duwen, alleen pureren is voldoende.