Wat is decanteren?

Wijnvideo

- 02:41 min.

Je ziet weleens dat wijn wordt overgeschonken in een karaf. Dat heet decanteren. Waarom doe je dat eigenlijk?

Geur & smaak
Een van de redenen om te decanteren is dat het wijn meer geur en smaak geeft. Door de wijn over te schenken in een karaf komt er meer zuurstof bij en dat geeft de wijn meer geur en smaak. Dat is vooral goed bij jonge, stevige wijnen zoals tempranillo en syrah of borrelwijnen.

Oude wijnen
De tweede reden is minder bekend. In oude wijnen of vintage port zit vaak nog wat droesem. Dat is bezinksel en dat wil je niet in je glas. Door te decanteren blijft het bezinksel achter in de fles.

Twee manieren
Er zijn twee manieren van decanteren. Methode één is ‘quick & dirty’, waarbij je de decanteerkaraf schuin houdt en de wijn bijna helemaal in de karaf schenkt. Je laat een bodempje over in de fles, voor als er wat droesem in zit.

Pak je zaklamp
Je kunt ook de fles een tijdje rechtop laten staan om te zorgen dat al het bezinksel naar de bodem zakt. Zet vervolgens een zaklamp aan en zet die met het licht omhoog op de tafel. Ontkurk de wijn en maak de binnenkant van de flessenhals schoon met een stoffen servet. Houd de karaf weer schuin en schenk de wijn langzaam over. Schijn het licht op de flessenhals, dan zie je precies waar de wijn donkerder wordt door het bezinksel. Op dat punt stop je met schenken.

Nu weet je hoe je rode wijn kunt decanteren en hoe je de wijn kunt drinken.