Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?

Wijnvideo

- 01:31 min.

Bubbels, bubbels of bubbels? Onze wijnexpert Minta vertelt je alles over de verschillende mousserende wijnen: champagne, cava en prosecco.

Herkomst
Om te beginnen komen champagne, cava en prosecco uit verschillende gebieden. Champagne mag alleen in de Franse Champagnestreek gemaakt worden. Cava mag overal in Spanje gemaakt worden, maar wordt het meest in de Penedes gemaakt, dat ligt naast Barcelona. Prosecco mag alleen in de Italiaanse wijnstreek Veneto gemaakt worden.

Druivenrassen
Maar het belangrijkste verschil is natuurlijk de smaak. Dat is niet zo raar, want ze worden alle drie van verschillende druivenrassen gemaakt. Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen. Meestal is champagne een blend tussen deze 3 rassen.
Cava wordt meestal van 3 verschillende witte druivenrassen gemaakt. En prosecco maar van 1 witte druif, namelijk de prosecco-druif.

Smaken
Over het algemeen is de smaak van champagne het meest complex. Je kunt hierin dus de meeste verschillende smaken proeven. Maar cava en champagne ontlopen elkaar niet veel. Prosecco is het meest fris en makkelijk.

Gelegenheid
Weet je niet welke bubbel je moet kopen? Bedenk dan vooral bij welke gelegenheid je 'm drinkt. Voor een zomerse borrel of barbecue is een lichte en toegankelijke prosecco perfect, Heb je nou een luxe diner? Kies dan een champagne!