Moet champagne knallen of niet?

Wijnvideo

- 01:52 min.

De bekende plop van de kurk die uit de champagnefles schiet, klinkt altijd lekker feestelijk, maar mag je champagne nou laten knallen of niet?

Champagne zonder koolzuur is geen feestje
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken. Dat geldt trouwens niet alleen voor champagne, maar voor alle mousserende wijnen.

Niet schudden
Maar hoe kun je een fles openen zonder de kurk te laten knallen? Ten eerste: Schud de fles vooral niet! Hierdoor krijg je namelijk meer druk in de fles. Je begint met het verwijderen van de folie om de hals van de fles. De muselet, dat is het ijzerwerkje dat om de kurk zit, zorgt ervoor dat de kurk niet uit de fles schiet. Er zit een soort ‘sleuteltje’ aan, dit draai je voorzichtig open. Leg eventueel een theedoek of servet om de kurk, om beter grip te krijgen en tegen het knoeien.

Draai de fles
Houd met één hand de fles vast en pak met je andere hand de kurk vast. Draai en trek tegelijkertijd zachtjes het servet met de kurk tussen je duim en je wijsvinger omhoog, draai eventueel de fles in tegengestelde richting. Houd je linkerhandpalm boven de kurk zodat deze er niet uit kan schieten.

Houd ‘m een beetje tegen
Op een gegeven moment voel je dat de kurk uit de fles wil. Houd hem met je hand een beetje tegen zodat hij rustig uit de fles komt. Als het goed is hoor je nu een hele lichte plop. En zo open je veilig een fles champagne zonder hem te laten knallen.