Schwarzwalder kersentaart

Receptvideo

- 05:53 min.

De kers op de taart. Dat is deze mooie Schwarzwalder zeker, bijvoorbeeld als afsluiter van een heerlijk diner. Garneer de taart extra feestelijk met verse kersen.

Au bain-marie smelten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de rand in met wat boter. Maal 55 gram amandelschaafsel in een keukenmachine tot poeder. Hak 230 gram extra pure chocolade grof. Breng een pan water aan de kook en hang er een iets kleinere kom of pan in. Deze mag het water niet raken. Laat 200 gram chocolade en 115 gram boter in de kom of pan smelten. Dit noem je au bain-marie. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

Klop de eiwitten stijf
Splits ondertussen 3 eieren. Houd de eiwitten apart in een vetvrije kom. Klop de eidooiers met 115 gram donkere basterdsuiker dik en luchtig. Klop er 3 eetlepels kirsch door. Spatel er het chocolade-botermengsel en vervolgens de amandelpoeder en 75 gram bakmeel door. Klop de eiwitten in de vetvrije kom stijf. Spatel het eiwit zo luchtig mogelijk door het chocoladebeslag. Schep het beslag in de vorm en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Controleer na 30 minuten op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 10 minuten afkoelen op een rooster en verwijder de springvorm. Laat in 1 uur helemaal afkoelen.

Chocolade krullen
Laat 700 gram kersen zonder pit op siroop uitlekken in een zeef en vang de siroop op in een steelpan. Breng de siroop aan de kook en laat op middelhoog vuur inkoken tot er een kwart over is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Smelt ondertussen 30 gram chocolade au bain-marie. Meng daarna 3 eetlepels kirsch door de siroop en zet apart. Schenk de gesmolten chocolade op een schone bakplaat en spreid het met een spatel uit tot een laag van ongeveer 1 millimeter dik. Laat stollen. Duw de chocolade met een metalen spatel met recht uiteinde van je af tot chocolade krullen.

Laag voor laag
Klop 500 milliliter slagroom met 16 gram vanillesuiker en 2 eetlepels suiker stijf. Smelt 100 gram chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de afgekoelde taart overlangs in 3 gelijke lagen. Haal voorzichtig van elkaar met een brede spatel. Leg de eerste laag op een schaal en besprenkel met 3 eetlepels kirschsiroop. Houd 8 kersen apart voor garnering.

Mooie slagroomtoefjes
Verdeel 1/3 van de slagroom en de helft van de kersen over de taartlaag. Maak de tweede laag op dezelfde manier. Bedek met de derde laag, besprenkel met 3 eetlepels kirschsiroop en bestrijk met het chocoladeglazuur. Laat het glazuur stollen en spuit de rest van de slagroom met een spuitzak in mooie toefjes op de taart. Bestrooi met de chocoladekrullen en garneer met de achtergehouden kersen. Zo maak je een schwarzwalder kersentaart.