Citroenen inleggen

Instructievideo

- 01:20 min.

Allerhande laat zien hoe je citroenen kunt inleggen met zout. Kijk mee en ga aan de slag!

Boenen
Boen de waslaag van gewone citroenen er zoveel mogelijk af met een borstel onder warm stromend water. Droog ze af. Biologische citroenen zijn onbespoten en hebben geen waslaag.

Snijd de citroenen kruislings in de lengte in, maar zorg dat ze aan de onderkant nog net aan elkaar zitten. Doe ze in een pot en duw goed aan.

Vullen met zout
Vul elke citroen met grof zeezout en doe ze in de pot. Je kunt nu ook kruiden zoals takjes tijm, een paar laurierblaadjes, een kaneelstokje of een rode peper toevoegen.

Aanvullen met sap
Pers zoveel citroenen uit tot je voldoende sap hebt om de pot verder mee te aan te vullen. Voeg nog wat extra zout toe. Sluit de pot af en bewaar ‘m minimaal een maand in de koelkast. Keer de pot af en toe. Zo leg je citroenen in.

Tip: Ingelegde citroenen zijn lekker in salades, saladedressings, Marokkaanse gerechten, door een couscoussalade, op witvis (zoals kabeljauw of schelvis) en garnalen of bij Indiase curry's met rijst. Belangrijk: je gebruikt alleen de schil, het vruchtvlees schraap je eruit. Snijd de schil in dunne reepjes of helemaal fijn. Het geeft een fris bittertje aan gerechten.