Is wijn met een kurk beter dan wijn met een schroefdop?

Wijnvideo

- 01:47 min.

Wijn met een kurk is niet per se beter dan wijn met een schroefdop. Een schroefdop wordt over het algemeen wel voor andere wijnsoorten gebruikt dan de kurk.

Natuurkurk vs synthetische kurk
Eerst de kurk. Je hebt 2 soorten kurken, namelijk de natuurkurk en de synthetische kurk. De natuurkurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik.

Elastische kurk
Voordeel van deze kurk is dat hij elastisch is. Daardoor past hij makkelijk in de hals van de fles. Zo blijft je wijn goed beschermd én krijg je die unieke plop als je de fles openmaakt.

Een klein beetje zuurstof
Belangrijk is dat de natuurkurk toch nog een heel klein beetje zuurstof doorlaat. Dat is voor sommige stevige wijnen goed. Daardoor wordt de geur en smaak namelijk zachter.

Zieke kurk
Het grootste nadeel van deze kurk is dat hij besmet kan worden met een bacterie die ervoor zorgt dat de kurk ziek wordt. Je wijn gaat dan heel vies ruiken en smaken, naar nat karton of een opgedroogd vaatdoekje.

Synthetische kurk
Daar heb je geen last van met een synthetische kurk. Die wordt gemaakt van siliconen. Deze kurk is minder geschikt voor wijnen die lang blijven liggen. Na 2 tot 3 jaar wordt de kurk namelijk stijf. Daardoor is je fles niet meer helemaal goed afgesloten en kan je hem minder lang bewaren.

Goed beschermd met schroefdop
Het handige van een schroefdop is dat je geen kurkentrekker nodig hebt. Een schroefdop sluit de wijn helemaal af. Daardoor blijft je wijn goed beschermd.

Ontwikkelen van de smaak
Het enige nadeel van de schroefdop is dat hij de fles zo goed afsluit dat er helemaal geen zuurstof bij de wijn kan komen en de smaak van de wijn zich dus niet kan ontwikkelen.

Lekker jong
Dus wijn met een natuurkurk kun je laten liggen en wijn met een synthetische kurk of een schroefdop drink je lekker jong.