Pekelen

Instructievideo

- 01:23 min.

Als je vlees gaat pekelen marineer je het vlees in een zoutbad. Door het pekelen verandert de structuur van vlees en wordt het malser.

Het is daarom ook een geschikte techniek om vlees voor te bereiden voor de barbecue. Gepekeld vlees droogt namelijk minder makkelijk uit.

Pekel maken
Doe 1 liter water in een grote pan. Voeg het zout en de suiker toe en breng aan de kook. Zet het vuur uit als het zout en de suiker zijn opgelost. Snijd de citroen in plakjes en voeg toe aan de zoutoplossing, samen met de blaadjes laurier en de peperkorrels. Vul aan met de overige 3 liter koud water en laat de pekel in de koelkast helemaal afkoelen.

Vlees of gevogelte in de pekel leggen
Haal het elastiek van het vlees of de kip en leg in de pekel. Laat afgedekt 8 uur pekelen. Zorg dat de pekel op koelkasttemperatuur is en dat het vlees of de kip ondergedompeld is.

Pekeltijd
Hoe lang een stuk vlees of gevogelte moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel. Een varkenshaas van 300 gram heeft aan 4 uur genoeg. Een kipfiletje 3 à 3,5 uur en een stuk varkensfilet van 600 gram ongeveer 5 uur.

Gepekeld vlees
Dep het vlees of de kip goed droog met keukenpapier. Het is nu klaar voor verdere bereidingen, bijvoorbeeld op de barbecue, en je hoeft het vlees niet meer op smaak te brengen.

Pekel hergebruiken
Mocht je de pekel nogmaals willen gebruiken voor een ander stuk vlees, breng dan eerst de pekel aan de kook en laat weer helemaal afkoelen tot koelkasttemperatuur voordat je het opnieuw gebruikt.