Yotam Ottolenghi’s geroosterde aubergines

Receptvideo

- 02:09 min.

De vegetarische gerechten van topkok Yotam Ottolenghi zijn wereldberoemd. Proef deze geroosterde aubergines en je snapt waarom.

Gladde saus
Laat voor de saus nul komma nul vijf gram saffraan 5 minuten in een kommetje met 3 eetlepels heet water trekken. Snijd 1 teen knoflook fijn. Doe de saffraan en knoflook in een schaal met daarin 150 gram Griekse yoghurt, 2,5 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels citroensap en nog wat zout. Klop alles tot een gladde, goudgele saus. Proef of er nog wat zout bij moet en zet de saus afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast.

Aubergines snijden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer 2 aubergines in de lengte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft. Besprenkel de helften royaal met 2,5 eetlepel olijfolie en bestrooi ze met peper en eventueel zout. Rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.

Saffraanyoghurt eroverheen
Leg de auberginehelften op een platte schaal. Verdeel de saffraanyoghurt erover. Bestrooi met 2 eetlepels geroosterde pijnboom- en 4 eetlepels granaatappelpitten, leg er 20 basilicumblaadjes op en serveer. Zo maak je Yotam Ottolenghi’s geroosterde aubergines.