Gouden Tulband

Receptvideo

- 02:58 min.

Hij straalt je tegemoet, deze luchtige cake met witte chocolade en sinaasappel. Heerlijk voor kerst, of voor een saaie zondag.

Cake
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rasp de helft van de oranje schil van 1 sinaasappel fijn. Snijd de rest van de schil in dunne reepjes of gebruik een zesteur. Mix 250 gram boter met 250 gram suiker, voeg 1 voor 1 vijf eieren toe. Zeef er 250 gram zelfrijzend bakmeel boven en spatel er 1 mespunt zout luchtig door. Snijd 100 gram abrikozen in stukjes en meng met het fijne sinaasappelrasp door het beslag. Schep het beslag in de ingevette tulbandvorm en bak de cake in 1 uur goudbruin en gaar.

Sinaasappelstroop
Pers, na een half uur, 2 sinaasappels uit. Schil 7 sinaasappels, snijd in plakjes en verwijder eventueel de pitjes. Verwarm het sinaasappelsap met 500 gram suiker in een pan met dikke bodem op laag vuur en laat de suiker, al roerend, smelten. Neem direct van het vuur als de suiker is opgelost en voeg 50 milliliter whisky toe. Neem de tulband uit de oven en schenk de helft van de warme sinaasappelstroop erover. Schenk de andere helft over de sinaasappelplakjes.

Chocoladesaus
Breek 100 gram witte chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom die in een pan past. Breng in een pan een laag water tegen de kook aan en hang de kom met chocolade erin, zorg dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade rustig smelten. Stort de tulband voorzichtig op een bord. Schenk de chocolade erover en bestrooi met de sinaasappelreepjes. Serveer de tulband met de sinaasappelplakjes en sinaasappelstroop.

Voorbereidingstip: Je kunt de tulband ook een dag van tevoren maken. Bewaar tot gebruik afgedekt in een luchtdichte doos. Maak de sinaasappelsiroop de dag zelf en schenk de helft over de tulband. Verdeel vlak voor serveren de chocolade, sinaasappelreepjes en de resterende sinaasappelsiroop erover.