Appeltaart van Rutger Bakt

Allerhande kookt met...

- 01:00 min.

Rutger was de eerste winnaar van Heel Holland Bakt en wij weten wel waarom. Deze appeltaart van Rugter Bakt is ouderwets lekker. Aan de slag op zondag!

GEBAK - 10-12 PERS. – 25 MIN. + 65 MIN. OVENTIJD

INGREDIËNTEN
½ citroen
1 ei
350 g bloem
175 g witte basterdsuiker
2 tl bakpoeder
¼ tl zout
1 tl vanille-extract
250 g boter (+ extra om in te vetten)
150 g speculaas
5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds
2 tl kaneel
3 el custardpoeder
2-4 el bruine basterdsuiker (of witte)
60 g donkere rozijnen
100 g abrikozenjam

Appeltaartdeeg maken
Rasp de gele schil van de citroen en klop het ei los. Doe de rasp met de helft van het ei samen met de bloem, witte basterdsuiker, het bakpoeder, zout, vanille-extract en de boter in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Bekleed de springvorm met het deeg
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met wat boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 mm. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm. Verkruimel de speculaasVerkruimel de speculaas (isolatielaagje). Verdeel het isolatielaagje naar keuze over de bodem.

Appeltaart vulling maken
Snijd de appels in partjes. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk.

Appeltaart bakken
Rol het overgebleven deeg uit tot een dikte van 4 mm en snijd er stroken uit
van ongeveer 2 cm. Verdeel deze over de taart. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei en bak de appeltaart in 65-80 min. goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie ‘alleen onderwarmte’, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.

Laat de taart afkoelen en bestrijk met jam
Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Doe de abrikozenjam in een steelpan en verwarm deze al roerende. Bestrijk de afgekoelde appeltaart voor een mooie glans met de warme abrikozenjam. Serveer de appeltaart met opgeklopte slagroom.

TIP Niets is zo vervelend als een appeltaart
met een zompige en ongare bodem. Verdeel om
dat te voorkomen, voordat de appelvulling in de vorm gaat, een ‘isolerend’ laagje over het deeg op de bodem, zodat het vocht uit de appels niet direct op het deeg komt.