Kerstkrans van meringue

Receptvideo

- 00:58 min.

Meringue in de vorm van een kerstkrans. Feestelijker dan dat wordt je dessert deze kerst niet! Versier ‘m met macarons, tropisch fruit of chocola en salted caramel en je hebt een echte showstopper op tafel.

Meringue maken
Verwarm de oven voor op 90 °C. Rasp de gele schil van een citroen en pers de vrucht uit. Splits 5 eieren, zorg dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terechtkomt (de eidooiers worden niet gebruikt). Zorg dat een kom en de gardes van de mixer helemaal schoon en vetvrij zijn. Schenk het eiwit in de kom. Voeg 1 el citroensap, de citroenrasp en 150 g kristalsuiker toe. Klop het eiwit met de mixer tot je een stevig en glanzend eiwitschuim hebt. Zeef 150 g poedersuiker en 1 el maïzena boven het schuim en spatel door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met 2 eetlepels 8 bergjes eiwitschuim op de bakplaat met een doorsnede van 8 cm. Bak de meringues 4 uur in het midden van de oven. Ze moeten zo wit mogelijk blijven. Zet de oven uit en laat ze in ca. 2 uur afkoelen in de oven met de ovendeur een stukje open.

Toppings voor de meringuekrans
Verwarm ondertussen 250 g zomerfruit en 200 g kersenjam in een steelpan tot het fruit is ontdooid. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop 250 ml slagroom stijf en spatel 100 g Turkse yoghurt en 75 g lemon curd erdoor. Leg de meringues in een cirkel op de schaal. Schep de citroenyoghurt tussen de meringues. Verdeel de fruitcompote en 6 macarons erover. Haal de blaadjes van 5 gram verse munt en verdeel over de krans.

TIP Je kunt ook kant-en-klare meringues gebruiken (AH FeestFavoriet) of meringuettes (mini-meringues, zak 125 g).
TIP Je kunt de meringues en fruitcompote tot 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar de meringues tot gebruik in een goed afgesloten trommel met wat droge rijstkorrels om ze zo droog mogelijk te houden. Bewaar de compote afgedekt in de koelkast. De citroenyoghurt kun je een 1⁄2 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

VARIATIETIP 1: CHOCOLADE EN ZOUTE KARAMEL
Bereid de meringues volgens receptuur. Maak een zoute karamelsaus door 50 g fudge en 125 ml slagroom te smelten. Voeg daar 1 tl zeezout-flakes (pak 125 g, Maldon) aan toe. Klop 250 ml slagroom stijf met 8 g vanillesuiker en 1 tl kaneel. Leg de meringues in een cirkel en schep de kaneelroom ertussen. Breek 4 kletskoppen doormidden en steek ze her en der in de slagroom. Besprenkel de krans met de zoute karamelsaus en verdeel 8 pralines (Delicata, doosje 16 stuks) over de krans. Rasp 25 g pure chocolade over de krans.

VARIATIETIP 2: TROPISCH FRUIT
Bereid de meringues en de citroenyoghurt volgens het recept. Breek de meringues evt. in stukken en leg ze in een cirkel. In plaats van zomerfruit en jam, garneer je de krans met tropisch fruit zoals passievrucht, pitahaya, carambola, kaapse goudbes en mini-ananas. Verwarm het fruit dan niet, maar snijd het in parten en lepel het vruchtvlees uit de passievrucht.