Galaxy donuts

Leuk & snel

- 00:19 min.

Out of space, deze nieuwe foodtrend van galaxy donuts! Deze geglazuurde galaxy donuts zijn een lust voor het oog én je maag.

GEBAK – 20 PORT. - 40 MIN. + 120 MIN. WACHTTIJD

INGREDIËNTEN
240 ml volle melk
7 g gedroogde gist
2 el kristalsuiker
400 g tarwebloem  + extra om te bestuiven
1 tl zout
2 eieren
40 g boter (op kamertemperatuur)
125 g poedersuiker
1 tl blauwe kleurstof (Dr. Oetker)
1½ tl rode kleurstof  (Dr. Oetker)
1 liter zonnebloemolie
2 tl perenrood (stoofpeersuiker, potje 200 g)

portioneerring (Ø 8-9 cm)
gladde spuitmond (Ø 3 cm)
vershoudfolie  (ingevet)

Donutdeeg maken
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe 100 ml melk, de gist en 1 el suiker in een kom en laat 4 min. staan. Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter toe aan het bloemmengsel en kneed door elkaar. Kneed nog 5 min. op een met bloem bestoven werkblad tot een zacht en soepel deeg. Leg het in een ingevette kom. Dek af met een vochtige schone theedoek en laat op een warme plaats 1½ uur rijzen.

Zelf donuts maken
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring cirkels uit. Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Herhaal tot het deeg op is. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek af met een stuk ingevette vershoudfolie en laat nog 30 min. rijzen. Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.

Galaxyglazuur maken
Maak het glazuur. Meng 4 tl water met de poedersuiker en verdeel over een plat bord. Verdeel een paar druppels van de kleurstoffen op het glazuur en meng met een vork door elkaar totdat je het gewenste gemarmerde effect krijgt. Dip de bovenkant van de donut in het glazuur. Haal de donut eruit en laat uitdruppelen voor je ze omkeert. Voeg telkens wat druppels kleurstof erbij als de donuts te licht worden. Bestrooi met de perensuiker.

TIP Het is belangrijk dat de glazuur vloeibaar genoeg is om in te dippen, maar niet te nat. Het moet goed blijven plakken aan je donut. Het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt. Begin eerst met een paar druppels kleurstof en voeg eventueel later wat meer toe. De blauwe kleur is sterker dan de rode, dus gebruik niet te veel blauw.

TIP Minder tijd? Je kunt ook kant-en-klare donuts gebruiken.