Feestelijke zalmtaart

Receptvideo

- 00:51 min.

De ster van het budget kerstmenu: een hartige taart met niet één, maar twee verschillende soorten vis.

Saus maken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de pievorm (Ø 22 cm of ronde lage ovenschaal) en de rand in met 1 el arachideolie. Snijd 1 teen knoflook en 20 g selderij fijn. Verhit 50 g boter in een pan, fruit de knoflook 1 min. op laag vuur, voeg 50 g bloem toe en bak al roerend 4 min. tot deze licht begint te kleuren (roux). Schenk al roerend 400 ml houdbare volle melk erbij, voeg 1 kippenbouillontablet toe en breng aan de kook. Roer alles tot een gladde saus en laat 3 min. koken op laag vuur.

Figuurtjes van bladerdeeg
Bestuif ondertussen het werkblad met de rest van de bloem en leg 6 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid) in een vierkant met de randen op elkaar. Rol met de deegroller uit tot een iets grotere lap dan de doorsnede van de pievorm. Snijd de ronde vorm uit de deeglap en snijd met een mesje van de rest van het bladerdeeg visjes of sterren (of gebruik kleine uitsteekvormpjes).

Ragout van twee soorten vis
Snijd 250 g wilde zalmfilet (diepvries, ontdooid) en 200 g kabeljauw (diepvries, ontdooid) in stukken van 2 cm. Roer de vis met 200 g tuinerwten (diepvries, ontdooid)  en de selderij door de saus en breng weer rustig aan de kook. Laat de visragout al roerend 1 min. zachtjes koken en schep dan in de pievorm.

Taart goudbruin bakken
Dek af met de grote lap bladerdeeg en druk de randen aan op de vorm. Bestrijk de bladerdeegfiguurtjes met 1 el melk en plak ze voorzichtig op het bladerdeeg. Bestrijk het hele deegdakje met melk. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en bak de taart 45 min. in de oven goudbruin en gaar.

TIP De rest van de selderij kun je gebruiken voor bietensoep en de rest van de tuinerwten kun je gebruiken voor aardappel-tuinerwtenpuree. Deze recepten vind je elders op deze website.