Ingelegde zalm met biet en blini’s

Receptvideo

- 00:53 min.

Blini’s met zalm kent iedereen natuurlijk wel als klassiek voorgerecht tijdens het kerstdiner. Maar dit jaar verras jij je gasten! Want tijdens dit kerstdiner maak je je zalm extra lekker door hem eerst in te leggen en daarna te serveren met zelfgemaakte blini’s. Surprise! 

Ingelegde zalm maken
Schil 400 g rauwe rode bieten en rasp grof. Rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers de vrucht uit. Kneus 4 jeneverbessen. Meng de biet met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de jeneverbessen, 2 el zeezout, el suiker en 75 ml gin. Dep 650 g verse zalmfilet droog en bestrooi rondom met 2 el gedroogd selderijblad. Verdeel de helft van het bietenmengsel over een ovenschaal van 20 x 30 cm. Leg de zalm erop en verdeel de rest van het bietenmengsel erover. Dek af met vershoudfolie. Zet de tweede ovenschaal op de vis. Zet er voor het gewicht blikken of iets anders zwaars in en zet 24 uur in de koelkast.

Zelf blini’s maken
Doe 400 g poffertjesmix in een kom en voeg al roerend met een garde eerst 300 ml volle melk en dan 2 middelgrote eieren, peper en eventueel zout toe. Verhit 20 g ongezouten roomboter in een grote koekenpan en bak 8 blini’s (kleine pannenkoekjes) in 3 min. goudbruin en gaar. Keer na 2 min. Herhaal 2 keer met steeds 20 g boter en de rest van het beslag. Leg alle blini’s op een grote serveerschaal.

Blini’s met zalm maken
Schil 1 rauwe chioggiabiet (ca. 150 g) en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf in flinterdunne plakjes. Leg op de schaal bij de blini’s. Doe 125 ml crème fraîche in een bakje en zet met 50 g wilde-zalmeitjes ook op de schaal bij de blini’s. Neem de zalm uit de ovenschaal en veeg het bietenmengsel er met keukenpapier goed af. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg op een grote schaal. Verdeel ½ zakje waterkers eromheen en serveer met de blini’s.