Scholrolletjes met zalm in wittewijnsaus

Receptvideo

- 00:59 min.

Dit klassieke hoofdgerecht voor het kerstdiner ziet er niet alleen heel feestelijk uit, het is ook heel leuk om te maken! Maak rolletjes van scholfilet en vul ze met wit brood en zalm filet. Maak er zelf witte wijnsaus bij en jouw visgerecht is af. Dit wordt een Kerst om nooit te vergeten!

Zalmmousse maken
Snijd de korstjes van 2 witte boterhammen. Doe het brood in een diep bord en schenk er 4 el melk over. Knijp het brood uit en doe met 1 sjalot en 1 bakje peterselie (à 15 g) in een hoge beker. Maal fijn met een staafmixer. Snijd 160 g zalmfilet in stukken en voeg samen met 1 el lemon pepper (Jonnie Boer) (of 1 el vers citroenschil en 1 el versgemalen peper) toe. Maal snel tot een glad, maar niet al te fijn mengsel. Breng op smaak met eventueel zout.

Scholfilet voorbereiden
Bestrooi 660 g scholfilets aan beide kanten met peper en eventueel zout. Leg ze met de grijze kant naar boven. Verdeel het zalmmengsel erover en strijk glad met een mes of de bolle kant van een lepel. Rol de filets op. Rol strak in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.

Witte wijnsaus maken
Snipper nog 1 sjalot. Verhit 15 g boter in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg 125 ml droge witte wijn en 125 ml visfond toe en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 5 min. Voeg 125 ml slagroom toe en laat nog 5 min. inkoken tot sausdikte. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Breng ondertussen een laagje water aan de kook en blancheer 10 g zeekraal 30 sec. Laat uitlekken.

Vis bakken
Breng nog 125 ml droge witte wijn en 155 ml fond met 200 ml water in een stoompan aan de kook. Verwijder de folie van de scholrolletjes en stoom de rolletjes met de deksel op de pan in 7 min. gaar (geen stoompan? Gebruik een gewone pan en stoom de rolletjes in een zeef of vergiet (met de deksel op de pan) of in een stoommandje). Halveer de rolletjes. Serveer met de wittewijnsaus en zeekraal.