Choco-pretzelijstaart

Receptvideo

- 00:44 min.

IJstaart maken lijkt moeilijk, maar kan iedereen met de juiste uitleg. Een ding maakt het alvast wat makkelijker: om deze taart te ‘bakken’ heb je geen oven nodig, alleen een vriezer. Bouw de chocolade ijstaart met twee soorten ijs en versier de taart met chocoladepretzels. Daarna maak je ‘m extra feestelijk met zelfgemaakte karamelsaus. Geloof het of niet, maar voor deze ijstaart met karamel houdt iedereen en gaatje over bij het kerstdiner!

IJstaart lagen maken
Haal 1 liter kaneelijs en 1 liter vanilleroomijs uit de vriezer en laat iets zachter worden. Maal ondertussen 150 g melkchocoladepretzels (milk chocolate pretzels zakje 100 g, Flipz) fijn in de keukenmachine. Smelt 60 g boter in een steelpan en meng het pretzelkruim erdoor. Bedek de bodem van een springvom (Ø 24 cm) met bakpapier door dit tussen de bodem en de rand van de springvorm te klemmen. Verdeel het pretzelkruim met de bolle kant van een lepel gelijkmatig erover. Verdeel het kaneelijs gelijkmatig over het pretzelkruim. Hak 75 g chocoladepretzels grof en strooi over het kaneelijs. Verdeel het vanilleroomijs over de springvorm. Zet de ijstaart minimaal 5 uur in de vriezer.

Karamel maken
Snijd 100 g fudge caramel & sea salt in kleine stukjes en smelt in een steelpan of doe in een schaaltje en zet 1 min. op vol vermogen in de magnetron. Roer door, voeg 2 el halfvolle melk toe en smelt nog 1 min. op vol vermogen in de magnetron. Roer tot een gladde saus en laat staan tot gebruik.

Taart decoreren met pretzels en karamel
Neem de ijstaart uit de vriezer en leg 75 g chocoladepretzels strak tegen elkaar aan langs de rand bovenop de taart. Haal de taart uit de springvorm en zet op een mooie platte schaal. Besprenkel met de karamelsaus, laat ook over de rand lopen. Serveer direct. 

TIP Je kunt de ijstaart tot het maken van de karamel 3 dagen van tevoren bereiden. Taart die niet op gaat kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.

TIP Je kunt ook gewone soft fudge gebruiken.