Hummus

Leuk & snel

- 00:44 min.

Hummus zelf maken is heel makkelijk! En het resultaat is ook nog veel lekkerder dan kant-en-klaar. Leuk extraatje: je kunt zo veel variëren als je maar wilt. Maak je je hummus knalroze met bieten of ga je liever voor een groene hummus met jalapeño?

INGREDIËNTEN
1 pot kikkererwten (350 g, AH Biologisch)
1⁄2 citroen
1 teen knoflook
3 el tahin (sesampasta)
1 tl zout
1 el extra vierge olijfolie
1⁄2 tl milde paprikapoeder
pitabrood
staafmixer

Hummus maken
Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Pers

de halve citroen uit en snijd de knoflook fijn. Houd 2 el kikkererwten apart. Doe de rest in een hoge beker, voeg het citroensap, de knoflook, tahin, het zout en 5 el water toe en pureer met de staafmixer tot een gladde hummus.

Hummus serveren
Schep de hummus in een kom. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met de paprikapoeder en apart gehouden kikkererwten.

TIP Lekker om te dippen met geroosterd pitabrood. Dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

TIP Varieer met de smaak en de kleur: voeg voor een rode-bietenhummus

1 fijngeraspte gekookte biet en een 1⁄2 tl gemalen komijn toe. Voeg voor groene hummus het sap en rasp van 1 limoen (in plaats van de citroen uit het basisrecept), 1 fijngesneden jalapeño- peper en 1 bakje fijngesneden koriander (15 g) toe.

AH BIOLOGISCH GEDROOGDE KIKKERERWTEN
Deze kikkererwten laat je een nacht wellen in water. Gebruik hiervoor 2 keer zoveel water als de hoeveelheid kikkererwten; bij te weinig water worden ze niet gaar. Spoel ze schoon en kook in dezelfde hoeveelheid (gezouten) water in ca. 2 uur zacht. Zelfgekookte kikkererwten hebben meer bite en zijn de perfecte basis voor hummus. Het kost wat tijd, maar het is weinig werk en het levert je wel echt iets lekkers op!