Millefoglie alla crema

Receptvideo

- 01:00 min.

Millefoglie alla crema! Dat klinkt als een hele mond vol, maar gelukkig is de uitvoering van het recept een stuk minder ingewikkeld dan de benaming. En tóch weten we het zeker: met dit Italiaanse bladerdeegdessert imponeer je tijdens jouw volgende diner al je gasten. Er gaat namelijk niks boven een zelfgemaakte custard. Hoe je die makkelijk maakt? Dat ontdek je in dit recept.

INGREDIËNTEN
2 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries) 
1 vanillestokje 
400 ml melk 
3 eieren 
75 g suiker + 2 el extra
3 el bloem
1 citroen (schoongeboend) 
125 ml slagroom
25 g poedersuiker

Keukenspullen
bakpapier

Vanillestokjes koken
Verwarm de oven voor op 200 C. Laat de plakjes bladerdeeg met de papierkant naar boven ontdooien op een met bakpapier bekleed bakblik. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng in een steelpan de melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur ca. 5 min. trekken.

Custard maken
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers, 75 g suiker en een snuf zout met een garde in een kom 2 min. flink door, tot het lichter van kleur en schuimig is. Zeef de bloem boven de kom en klop erdoor. Haal het vanillestokje uit de melk. Schenk de warme melk al kloppend bij het eimengsel. Giet het mengsel weer terug in de pan. Verwarm op middelhoog vuur in ca. 5 min. onder voortdurend roeren met de garde tot het mengsel de structuur heeft van dikke vla. Schenk in een diep bord en leg een stuk vershoudfolie op de custard zelf, zodat er geen lucht bij komt. Zo voorkom je dat er een vel ontstaat. Laat in ca. 30 min. afkoelen en zet daarna nog 15 min. in de koelkast, tot de custard volledig is afgekoeld.

Bladerdeeg bakken
Verwijder ondertussen het papier van het bladerdeeg en bestrooi de vellen met de rest van de suiker. Bak in 15 min. goudbruin en gaar. Laat op een rooster 15 min. afkoelen. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen.

Slagroom kloppen
Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Spatel het citroenrasp erdoor. Roer de volledig afgekoelde custard los met een garde tot een glad mengsel en spatel de room erdoor, tot er een gladde crème ontstaat.

Millefoglie alla crema maken
Verdeel de helft van de crème over vier glaasjes. Verkruimel de helft van het bladerdeeg grof over de glaasjes. Herhaal met de rest van de crème en de rest van het bladerdeeg. Serveer direct.

Bladerdeeg bakken 
Verwijder ondertussen het papier van het bladerdeeg en bestrooi de vellen met de rest van de suiker. Bak in 15 min. goudbruin en gaar. Laat op een rooster 15 min. afkoelen. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen. Slagroom koppen Klop de slagroom met de poedersuiker stijf. Spatel het citroenrasp erdoor. Roer de volledig afgekoelde custard los met een garde tot een glad mengsel en spatel de room erdoor, tot er een gladde crème ontstaat. Millefoglie alla crema maken Verdeel de helft van de crème over vier glaasjes. Verkruimel de helft van het bladerdeeg grof over de glaasjes. Herhaal met de rest van de crème en de rest van het bladerdeeg. Serveer direct.