Latkes met kruiden-crème fraîche en gerookte zalm

Leuk & snel

- 00:43 min.

Latkes, ofwel kleine aardappelpannenkoekjes, met kruiden-crème fraîche en gerookte zalm: voor als je weer eens zin hebt in een ander soort hapje. Latkes komen uit de Jiddische keuken en worden vooral in Oost-Europa gegeten. Wij geven er onze eigen draai aan met de zalm en de zalmeitjes. En geen zorgen: we leggen de lat niet te hoog met deze latkes! 

INGREDIËNTEN
500 g iets kruimige aardappelen
2 middelgrote uien
2 el bloem
4 el panko
2 eieren
½ bakje dille (à 15 g)
¼ bakje bieslook (à 25 g)
2 tl mierikswortel
125 g crème fraîche
6 el arachideolie
100 g gerookte zalm
1 potje zalmeitjes (50 g)

Keukenspullen
grove rasp
schone theedoek
aluminiumfolie

Aardappelpannenkoekenbeslag maken
Boen de aardappelen schoon en rasp samen met de uien grof. Doe in het midden van een schone theedoek en wring er zoveel mogelijk vocht uit. Doe in een ruime kom. Meng de bloem, panko en eieren erdoor en breng op smaak met peper en zout. 

Kruiden-crème fraîche maken
Houd een paar takjes dille achter voor garnering en snijd de rest samen met de bieslook fijn. Meng samen met de mierikswortel door de crème fraîche. Breng op smaak met peper.

Latkes maken
Maak 16 bergjes van het aardappelmengsel. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en bak 8 latkes in ca. 6 min. op middelhoog tot hoog vuur goudgeel en gaar. Druk plat nadat je ze in de pan hebt gedaan. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Houd warm onder aluminiumfolie. Verhit de rest van de olie in de pan en bak zo nog 8 latkes. Verdeel de latkes over een grote schaal met de kruidencrème-fraîche, zalm en zalmeitjes. Garneer met de achtergehouden dille.