Preilasagne met spek

Receptvideo

- 00:39 min.

Lasagne met prei, spek en bechamelsaus: het perfecte trio voor een grijze winteravond. Of eigenlijk wel elke avond. Vul snel die ovenschaal, zet ‘m in de oven, steek de kaarsjes aan en plof op de bank. Het enige wat je nog hoeft te doen als de oven piept: een extra groot stuk voor jezelf opscheppen. Eet smakelijk!

INGREDIËNTEN
300 g gerookte spekreepjes (zakje, Meester & Zn.)
1/2 bakje tijm (à 15 g)
800 g gesneden prei (zak 400 g)
100 g roomboter (pakje 250 g, De Zaanse Hoeve)
100 g tarwebloem (zak 1 kilo)
1 liter halfvolle melk (De Zaanse Hoeve)
1/2 tl gemalen nootmuskaat
250 g lasagnebladen (pak 500 g, AH BASIC)
125 g mozzarella (zakje, Bellezza)

Keukenspullen
ovenschaal (20 x 34 cm, ingevet)

Spekjes en prei bakken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes op middelhoog vuur in 10 min. goudbruin en krokant. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak de prei en tijm 8 min. in het achtergebleven bakvet tot de prei zacht en zoet is. Roer regelmatig en breng op smaak met peper en eventueel zout.

Bechamelsaus maken
Verhit ondertussen de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur in 3 min. garen (roux). Voeg de melk in delen al roerend met een garde toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 4 min. koken tot bechamelsaus. Voeg de nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Neem de bechamelsaus van het vuur en meng de prei en tijm erdoor.

Lasagne met prei
Verdeel een opscheplepel saus over de bodem van de ovenschaal. Bedek achtereenvolgens met ¼ van de lasagnebladen, 1/4 van de rest van de saus en 1/4 van de spekjes. Maak zo nog 3 lagen. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel erover. Bak de lasagne in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.