Burma Baklava (opgerolde baklava met pistache)

Receptvideo

- 01:31 min.

Baklava is een verzamelnaam voor allerlei soorten zoet gebak, gemaakt met flinterdunne laagjes deeg en een vulling van (meestal) honing en gehakte noten. Het wordt gegeten in de Balkan, Turkije, Griekenland, sommige landen in Noord-Afrika, Centraal Azië en het Midden-Oosten. Men vermoedt dat de oorsprong in het Ottomaanse rijk ligt. Na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 de Gaziantep baklava als eerste Turkse product te laten registreren bij de Europese Unie (EU protected Designation of Origin). 

INGREDIËNTEN
18 vellen filodeeg (diepvries) 
190 g ongezouten pistachenoten (bakje 95 g) 
200 g roomboter 
3 el vloeibare honing 
200 g fijne kristalsuiker 
½ citroen 

Keukenspullen
staafmixer met hakmolen 
bakkwast 
ovenschaal (20 x 28 cm)

Burma Baklava voorbereiden
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Laat afkoelen op een bord. Maal de noten heel fijn in het hakmolentje van de staafmixer, houd 3 el apart. Smelt in een kleine pan de boter met de honing 3 min. en haal van het vuur.

Suikersiroop maken
Breng in een steelpan 250 ml water met de suiker aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. zachtjes doorkoken tot een kleurloze siroop. Pers de halve citroen uit. Neem de pan met siroop van het vuur, meng er 1 el citroensap door en laat afkoelen.

Burma Baklava rollen
Verwarm de oven voor op 165 °C. Leg ondertussen een vel ontdooid filodeeg op het werkblad en bestrijk lichtjes met wat honingboter. Bestrooi met een dun laagje gemalen pistache. Bedek met een tweede vel filodeeg en bestrijk ook dit met honingboter en bestrooi met pistache. Bedek met een derde vel en bestrijk ook met honingboter. Rol de 3 vellen vanaf de korte zijde strak op tot een rol. Leg de rol in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle vellen op zijn, je hebt dan 6 rollen die stevig tegen elkaar in de ovenschaal passen.

Burma Baklava in de oven
Bestrijk de rollen met de rest van de honingboter en snijd in de breedte in vieren, zodat je 24 stukjes krijgt. Bak de stukjes baklava ca. 30 min. in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Burma Baklava serveren
Neem uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop, laat minimaal 2 uur intrekken. Bestrooi de bovenkant van de baklava met de achtergehouden, gemalen pistachenoten.

TIP Je kunt de baklava een dag van tevoren maken en met de helft van de siroop besprenkelen zodra de stukjes uit de oven komen. Besprenkel met de rest van de siroop op het moment van serveren, dan blijft het bovenste laagje filodeeg lekker knapperig.