Pad thai

Receptvideo

- 01:50 min.

Pad thai is een Thais gerecht met Chinese roots van gekookte, gebakken rijstnoedels, die op smaak worden gebracht met een mengsel van tamarinde, palmsuiker en vissaus. De wortels van dit gerecht en bijna al zijn ingrediënten liggen in China. Het werd tussen 1930 en 1940 gepromoot door de Thaise autoriteiten omdat rijstnoedels, groente en taugé samen een goedkope, voedzame maaltijd vormden die goed uitkwam in een tijd van economische tegenspoed.

INGREDIËNTEN
25 g ongezouten pinda’s 
1½ el tamarindepasta (potje 200 g, Kokki Djawa) 
½ el vissaus (flesje 145 ml, Go-Tan) 
2 el kokosbloesemsuiker (potje 200 g, Biofan) 
1 sjalot 
2 tenen knoflook 
1 bakje bieslook (25 g) 
225 g rauwe, ongepelde reuzengarnalen, (zak 450 g, diepvries, ontdooid) 
2 el arachideolie 
110 g Thaise witte rijstnoedels (pak 225 g, Fairtrade Original)* 
2 middelgrote eieren 
125 g taugé 
1 limoen

Pinda’s roosteren
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pinda’s 2 min. op middelhoog vuur. Haal uit de pan, laat iets afkoelen, hak fijn en houd apart.

Pad thai-saus maken
Doe de tamarinde met de vissaus, kokosbloesemsuiker en 4 el water in een steelpan en verwarm 2 min. op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en houd de saus apart. 

Pad thai voorbereiden
Snipper de sjalot en snijd de tenen knoflook fijn. Snijd de bieslook in 3 stukken van ca. 5 cm. Pel de garnalen en maak met de punt van een scherp mesje een snee in de rug van de garnaal. Verwijder met het mesje voorzichtig het darmkanaal. Dep de garnalen goed droog met keukenpapier. Bestrooi met peper en zout. 

Garnalen bakken en noedels koken
Verhit 1 el olie in een wok op hoog vuur en bak de garnalen 3 min. Neem met een schuimspaan uit de pan en houd afgedekt onder aluminiumfolie warm. Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking. 

Pad thai maken
Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak de sjalot en knoflook 1 min. op hoog vuur. Voeg de noedels en de apart gehouden saus toe en roer door elkaar tot de noedels de saus hebben opgenomen. Schuif de noedels naar de zijkant van je wok, zet het vuur middelhoog en breek de eieren naast de noedels in de wok. Maak de dooiers kapot, leg de noedels met een tang op de eieren en laat 30 seconden bakken tot de eieren iets gestold zijn. Schep vervolgens alles goed door. Voeg de taugé en bieslook toe en roer erdoor. Breng op smaak met peper. 

Pad thai serveren
Serveer de pad thai met de garnalen en bestrooi met de geroosterde pinda’s. Snijd de limoen in parten en serveer erbij.