Thaise viskoekjes

Receptvideo

- 01:34 min.

Thaise viskoekjes, 'tod mun pla' in het Thais, zijn gemaakt op basis van witvis, rode currypasta en limoenblad. Soms wordt de kousenband in dit gerecht vervangen door haricots verts of sperziebonen, dat hebben wij ook gedaan in deze versie. Thaise basilicum vind je soms ook terug in deze Thaise viskoekjes. Het ‘kneden’ van het vismengsel zorgt voor de kenmerkende ‘chewy’ textuur. In Thailand wordt soms ook een deel kip gebruikt. Dat heeft een vergelijkbaar effect op de textuur van de viskoekjes. 

INGREDIËNTEN
500 g verse kabeljauwfilet 
1 ei 
2 el rode-currypasta (potje 225 g, Koh Thai) 
1 el vissaus (flesje 150 ml, Go-Tan) 
½ el suiker 
4-5 limoenblaadjes (zakje 100 g, diepvries)
75 g sperziebonen 
ca. 200 ml arachideolie 
¼ komkommer 
1 kleine sjalot 
1 el geroosterde pinda’s 
150 ml zoete-chilisaus 

Viskoekjes-mengsel maken
Dep de kabeljauw goed droog en snijd zo fijn mogelijk. Schep in een kom. Klop het ei goed los en voeg samen met de rode-currypasta, vissaus en suiker toe aan de vis. Verwijder de nerven van de limoenblaadjes, rol de bladen op. Snijd eerst in dunne repen en vervolgens zo fijn mogelijk. Verwijder de puntjes van de sperziebonen en snijd in stukjes van 2-3 mm. Schep met het limoenblad door het vismengsel. Kneed met de hand 5 min. goed door. Het mengsel wordt stevig en elastisch. Is dat nog niet het geval, kneed dan nog even door. 

Thaise viskoekjes maken
Maak met natte handen van het mengsel platte koekjes van 1 cm dik en Ø 7 cm. Verhit de helft van de arachideolie in een diepe koekenpan of wok zodat de koekjes straks tot de helft onderstaan. Leg een deel van de koekjes voorzichtig in de pan en bak ze 8-10 min. Keer halverwege. Houd ze goed in de gaten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de koekjes. Voeg voor de volgende batch (eventueel) extra olie toe. 

Viskoekjes-dip maken
Halveer ondertussen de kwart komkommer in de lengte, snijd de helften in de lengte door en snijd de 4 repen in zo dun mogelijke plakjes. Snijd de sjalot in kwarten en snijd de kwarten in zo dun mogelijke plakjes. Hak de pinda’s fijn. Doe in een kommetje, schenk de chilisaus erover en schep om. Dip elk viskoekje in de chilisaus, leg met een lepeltje bij elke hap wat komkommer of sjalot erop voor extra crunch. 

TIP Je kunt de ingrediënten ook fijnmalen in de keukenmachine. Maar door alles fijn te snijden en vervolgens goed te kneden krijg je de structuur zoals je ’m ook in Thailand proeft!