Kabeljauw met saffraansaus

Receptvideo

- 03:01 min.

Dit kerst hoofdgerecht van gebakken kabeljauw staat mooi op de kersttafel omdat de krokante aardappelplakjes net schubben lijken. Extra mooi (en lekker!) met de rijke goudgele saffraansaus met felgroene spinazie als kleurcontrast. 

 

Ingrediënten
60 g roomboter 

2 middelgrote vastkokende aardappelen (ca. 220 g)

1 sjalot

1 buisje saffraan (0.05 g)

100 ml witte wijn

200 ml slagroom

1 el olijfolie

4 kleine kabeljauwhaasjes

50 g babyspinazie 

 

Keukenspullen

mandoline of dunschiller 

bakpapier

 

Krokante aardappel ‘schubben’

Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt 2 el boter in een steelpan. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes op de mandoline of met de dunschiller. Leg 10-12 plakjes steeds dakpansgewijs op een met bakpapier beklede bakplaat. Per persoon maak je 1 aardappeldakje in een rechthoekje, op het formaat van een kabeljauwhaasje. Zorg dat de plakjes elkaar overlappen. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met zout. Bak ca. 35 min. tot goudgeel en knapperig.

 

Saffraansaus maken

Snipper ondertussen de sjalot heel fijn. Smelt 1 el boter in een steelpan op laag vuur en fruit de sjalot in 2 min. zacht. Verkruimel de saffraan tussen je vingers en meng met 1 el heet water. Voeg de wijn toe aan de sjalot, breng aan de kook en laat 1 min. inkoken. Voeg de saffraan met aanhangend water en de slagroom toe en laat 15 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

 

Kabeljauw bakken

Verhit 5 min. voor het einde van de oventijd de olie met 1 ½ el boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de kabeljauw 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Haal de aardappelplakjes uit de oven en druk ze aan met een spatel, zodat ze goed aan elkaar plakken. Leg met een spatel op elk stukje vis een aardappeldakje. Houd warm op een warm bord afgedekt met aluminiumfolie. Maak de saus af: roer met een garde de rest van de boter erdoorheen tot een glad, goudgeel geheel. Verdeel de babyspinazie over warme borden. Leg de kabeljauw met aardappeldakje in het midden erop. Besprenkel rondom met de saffraansaus.