Gebakken kabeljauw met zuurkool

Receptvideo

- 04:07 min.

Op zoek naar een lekker recept met kabeljauw? Bekijk deze receptvideo en zie hoe je gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek maakt.

Gebakken kabeljauw met zuurkool maken:
Schil 2 aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in 400 milliliter visbouillon van een tablet in 15 minuten gaar. Pureer de aardappelen en visbouillon kort in een keukenmachine. Verdun de saus eventueel met wat extra bouillon tot roomdikte. Roer er 1 eetlepel boter door.

Spek fijnmalen
Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg 75 gram dungesneden Zeeuws spek op een bakplaat en bak in de oven in ongeveer 15 minuten droog en krokant. Dep het spek droog met keukenpapier en verwijder de vetste stukken. Maal het spek fijn in de keukenmachine.

Dressing maken
Snipper een sjalot. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de sjalot. Blus af met 400 milliliter runderbouillon van een tablet en 200 milliliter appelsap. Laat het vocht tot ongeveer 8 eetlepels (dat is ongeveer 125 milliliter) inkoken. Snijd 16 zwarte olijven zonder pit fijn en voeg toe aan het sjalotmengsel. Voeg 1 theelepel gembersiroop, 1 eetlepel wittewijnazijn en 2 eetlepels olijfolie toe en klop tot een dressing.

Vis bakken
Verwarm 300 gram zuurkool met 200 milliliter appelsap, 1 laurierblaadje en 1 jeneverbes. Schep 2 eetlepels bloem op een plat bord. Bestrooi beide kanten van 2 kabeljauwhaasjes met peper en zout en bedek beide kanten met bloem. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de vis 4 tot 5 minuten. Keer voorzichtig en bak nog 1 minuut.

Bord opmaken
Verwarm ondertussen de aardappelsaus op laag vuur en verdeel de saus over de borden. Bestrooi de saus met het spek. Neem de zuurkool met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Verwijder het laurierblaadje en de jeneverbes. Verdeel de zuurkool over de borden. Leg de kabeljauw op de zuurkool en schep de olijvenvinaigrette erover.

Zo maak je gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek. Eet smakelijk!