Kuikenmelkbroodjes

Leuk & snel

- 01:21 min.

Deze gekleurde melkbroodjes zijn perfect voor het paasontbijt! En ook nog eens superleuk om met de kids te maken. Met rozijnen en maiskorrels geef je deze melkbroodjes oogjes en een snaveltje zodat het net kuikentjes lijken. Mogen ze bij jou aanschuiven aan de paastafel dit jaar?

INGREDIËNTEN
60 g ongezouten roomboter (pakje à 250 g)
385 g tarwebloem
180 ml volle melk
60 g fijne kristalsuiker
1 zakje droge gist (7 g, pakje 3 zakjes)
2 middelgrote eieren
1 tube oranje kleurstof (10 g, doosje 50 g, Cake Decor)
36 maiskorrels (blikje à 95 g, AH fris en crispy 2 kleintjes)
36 rozijnen (zakje à 250 g)

Keukenspullen
Ovenschaal 24 x 20 cm

Roux maken
Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden. Meng in een steelpan met dikke bodem 25 g bloem, 60 ml melk, 60 ml water en de oranje kleurstof op laag vuur. Kook de roux onder regelmatig roeren ca. 5-8 min op laag vuur tot deze loskomt van de bodem van de pan. Doe de roux in een hittebestendige kom en dek af met plasticfolie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.  

Deeg maken
Meng voor het deeg de bloem, een mespunt zout, de suiker en het gist in een staande mixer met deeghaken. Voeg het ei, de rest van de melk en de oranje roux toe en kneed 5 min. Voeg de boter in kleine stukjes toe en kneed 10-12 min tot het deeg zacht en elastisch is. Maak een bal van het deeg en leg in een kom. Laat het deeg afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Als je met een vinger in het deeg een gat kan steken en het gat niet gelijk terugveert is het deeg klaar.

Melkbroodjes maken en bakken
Verwarm de oven voor op 165 °C. Kneed het gerezen deeg nogmaals door en vorm er 12 balletjes van. Leg deze in een met bakpapier beklede ovenschaal. Laat afgedekt met een schone theedoek nog 30 min rijzen op een warme, tochtvrije plek. Snijd de rozijnen doormidden. Klop een ei los en bestrijk de broodjes ermee. Leg op elk deegbolletje in het midden 2 maiskorrels als een snavel en 2 halve rozijnen als de oogjes van een kuiken. Bak de broodjes ca. 30-40 min. iets onder het midden van de oven goudbruin. Laat voor serveren helemaal afkoelen op een rooster. 

TIP Je kunt ook kant en klare mini melk brioches gebruiken om paashaasjes te maken. Maak in de lengte een insnijding van ca. 3 cm. Schuif de oortjes voorzichtig een beetje uit elkaar en leg in het midden van de brioche 2 rozijnen als oogjes.