Gyoza met gehakt

Receptvideo

- 04:22 min.

Gyoza zijn Japanse dumplings en vinden hun oorsprong in China (waar dumplings jiaozi worden genoemd). Je kunt gyoza stomen, frituren én -zoals in dit recept- bakken en stomen. Je krijgt dan een krokante bodem. En dat vouwen dan? Hoe dat moet zie je in deze video.

INGREDIËNTEN
½ winterpeen (zak 1 kilo) 
3 bosuitjes 
45 g gember (ongeschild) 
1 teen knoflook (netje 250 g) 
¼ witte kool 
150 g half-om-half gehakt (pak 1 kilo) 
1 el kristalsuiker (pak 1 kilo) 
3 el sojasaus 
2 el sesamolie 
2 el maizena 
½ tl gemalen witte peper (strooier 50 g) 
12 gyozavellen (pak ca. 40 stuks, diepvries, ontdooid) 
1 el zonnebloemolie (fles 1 liter) 
100 ml water
2 el rijstazijn 

Keukenspullen
keukenmachine

Gyoza vulling maken
Schil de halve winterpeen en snijd in 4 stukken. Snijd de bosuitjes elk in 4 stukken.  Schil de gember en doe met de teen knoflook, winterpeen, bosui en witte kool in de keukenmachine. Mix met korte pulsen tot het mengsel de textuur van rul gehakt heeft.  Schep het groentemengsel in een kom en voeg het gehakt, de suiker, 1 el sojasaus, 1 el sesamolie en de maizena toe. Meng dit 5 min. met een houten lepel tot het een plakkerige textuur heeft. Breng op smaak met de peper en eventueel zout. Laat het mengsel 1 uur afgedekt rusten in de koelkast. 

Gyoza vouwen
Haal de gyozavellen los van elkaar en leg ze onder een vochtige theedoek. Schep 1 volle tl van de vulling in het midden van een gyozavel. Bestrijk met je vinger de rand van het deeg rondom licht met water. Vouw het vel dubbel, waarbij de randen boven de vulling samenkomen. Druk alleen het midden van de rand vast. Vouw nu de plooien in de rand: vanaf de linkerhoek naar het midden 2 plooien en van de rechterhoek naar het midden 2 plooien. Druk nu de hele rand goed vast. Je hebt nu een dumpling in de vorm van een halve maan. Zet de gyoza rechtop (met het deegrandje omhoog) op een bord. Herhaal met de rest van de vulling en vellen. 

Gyoza stomen en bakken
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en leg de gyoza’s met de deegrand naar boven in de pan. Bak 5 min. tot de onderkanten goudbruin en krokant zijn. Voeg dan 100 ml water toe en dek de pan direct af met een deksel om de gyoza te stomen. Stoom 3 min., neem de deksel van de pan, zet het vuur hoger en bak nog 1 min. zodat de onderkanten weer knapperig worden. Maak ondertussen een dipsaus van de rijstazijn en de rest van de sojasaus en van de sesamolie. Neem de gyoza’s uit de pan en zet ze op een plat bord. Serveer direct met de dipsaus. 

TIP Ook lekker met sriracha of chiliolie.