Naanbrood maken

Leuk & snel

- 01:00 min.

Naanbrood maken doe je voortaan gewoon zelf! Naan, wat letterlijk brood betekent, is een Indiaas brood dat in een kleioven wordt gebakken. Om dit te benaderen bakken wij ‘m in een gietijzeren pan. Ook lekker met wat gesmolten ghee en knoflook voor knoflooknaan!

INGREDIËNTEN
1 tl kristalsuiker 
2 tl gedroogde gist 
120 ml lauw water 
320 g tarwebloem 
1 tl zout 
120 ml volle yoghurt 
1 el zonnebloemolie 
3 el ghee 

Keukenspullen
bakpapier 
vershoudfolie 
gietijzeren pan

Naan deeg maken
Roer in een kom kristalsuiker, gist en het lauwwarme water door elkaar. Laat 10 min. staan tot er bubbels ontstaan. Roer de tarwebloem en het zout door elkaar in een ruime kom. Schenk daar het gistmengsel, de yoghurt en de zonnebloemolie bij en kneed met de hand in 8 min. tot een soepel deeg. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld. 

Naanbrood vormen
Verdeel het deeg in 8 gelijke porties (per 8 stuks) en maak er balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met vershoudfolie en laat 15 min. rusten op een warme plek. Smelt de ghee in een steelpan. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot 8 platte, ovale broodjes, van ca. 3 mm dik. 

Naanbrood bakken
Verhit een gietijzeren pan op hoog vuur. Bak de naan in delen 2 min. tot er goudgele bellen ontstaan en het deeg gaar is. Keer halverwege. Bestrijk de gebakken naan aan beide kanten met de gesmolten ghee en serveer direct. 

BEREIDINGSTIP Een gietijzeren pan werkt het best voor naan, omdat die heel heet kan worden. Zo kom je het meest in de buurt van de tandoor waarin ze in India worden gebakken en krijgen de broden de kenmerkende donkere blaren. Gebruik een grillpan als je geen gietijzeren pan hebt, of bak de broden 4 min. op middelhoog vuur in een pan met antiaanbaklaag. Keer halverwege. 

VARIATIETIP Rasp voor knoflooknaan 1 teen knoflook. Smelt de ghee, voeg de knoflook toe en laat 30 min. trekken voor gebruik.