Börek spiraal

Leuk & snel

- 01:26 min.

Denk börek, maar dan XXL. Deze filodeegspiraal met spinazie en feta is leuk om mee te nemen naar een etentje, want met knapperig filodeeg scoor je altijd!

INGREDIËNTEN
1 ui
130 g roomboter 
400 g spinazie
2 middelgrote eieren
200 g feta 43+ 
10 g verse dille 
15 g verse platte peterselie
1 citroen
¼ tl chilivlokken
8 vellen vers filodeeg 
1 el nigellazaad 

Keukenspullen
Springvorm (Ø 20 cm)
zeef
bakkwast

Spinazie bakken 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de ui. Verhit 10 g boter in een hapjespan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur, laat iets afkoelen.

Spiraalvulling maken
Smelt ondertussen de rest van de boter. Klop de eieren los en verkruimel de feta. Snijd de dille en peterselie fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit.Snijd de spinazie fijn en doe in een zeef, druk al het vocht eruit. Meng de spinazie met de feta, eieren, chilivlokken, peterselie, 3/4 van de dille en 1 el citroensap. Breng eventueel op smaak met zout.

Filodeegspiraal maken
Vet de springvorm in wat gesmolten boter. Leg 1 vel filodeeg op het werkblad en bestrijk met wat gesmolten boter. Leg een tweede vel filodeeg erop en bestrijk ook met wat gesmolten boter. Verdeel 1/4 van het feta-spinaziemengsel over de onderkant langs de lange rand van het deeg. Rol vanaf de lange kant losjes op tot een rol. Leg de rol, opgerold tot een spiraal in het midden van de vorm. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling, waarbij je de rollen steeds rond de eerste spiraal legt, zodat je een grote spiraal krijgt.

Filodeegspiraal met spinazie en feta in de oven
Bestrijk de spiraal met de rest van de gesmolten boter en bestrooi met het nigellazaad. Bak ca. 45 min. in de oven goudbruin en gaar. Bestrooi met de rest van de dille en het citroenrasp en serveer.