Börek met spinazie en feta

Leuk & snel

- 00:46 min.

Zelf börek maken? Deze börek met filodeeg, verse spinazie en feta wordt ook wel sigara böregi genoemd, vernoemd naar de langwerpige sigaarachtige vorm. Lekker in de oven, maar börek kan ook prima in de airfryer. Vullen, rollen en bakken maar!

INGREDIËNTEN
1 ui
1 el zonnebloemolie 
400 g verse spinazie
200 g feta 48+
15 g platte peterselie
1 ei
10 vellen vers filodeeg
1 el sesamzaad

Keukenspullen
bakkwastje
bakpapier

Börek: vulling maken 
Snipper de ui. Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen al roerend toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem van het vuur. Laat 10 min. afkoelen. Verkruimel ondertussen de feta. Snijd de peterselie fijn. Klop het ei los in een kommetje. Doe de spinazie in een grote zeef. Knijp al het vocht eruit. Meng de spinazie met de feta en peterselie. Verwarm de oven voor op 180 °C. 

Filodeeg snijden
Neem de vellen filodeeg uit de verpakking. Leg 1 vel met de korte zijde naar je toe. Snijd een driehoek uit het vel. Begin midden bovenaan en snijd naar links onderin. Begin opnieuw midden bovenaan en snijd naar rechts onderin. 

Filodeeg vullen
Leg een tiende van het fetamengsel in een langwerpige streep van 10 x 2 cm onder aan het deegvel. Rol het deeg een stukje op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder op. Bestrijk de punt met wat losgeklopt ei, zodat je de börek dicht kunt ‘plakken’. Bestrijk de bovenkant van de börek met een bakkwastje met ei. Bestrooi met de sesamzaadjes. Maak er zo nog 9.

Börek met spinazie en feta bakken
Verdeel de börek over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 15 min. in het midden van de voorverwarmde oven.

TIP Bereiden in de Airfryer? Leg (een deel van) de börek in het mandje en bak ze in 10 min. op 180 °C goudbruin.