Knolselderij ‘shoarma’ met platbrood en bietensalade

Leuk & snel

- 00:59 min.

Vegetarische shoarma van knolselderij maken? Yes, please! Je snijdt de knolselderij in dikke plakken en marineert ‘m met specerijen. Daarna roosteren en klaar is je verrassende ovengerecht. Maak je shoarma af met platbrood, bietensalade en yoghurtsaus. Comfort food op z’n best!

INGREDIËNTEN
1 bol knoflook (netje 250 g)
2 el ras el hanout (bakje 30 g, Souq)
1 tl gerookte-paprikapoeder 
4½ el olijfolie traditioneel (fles 1 liter)
950 g knolselderij (1 hele)
2 middelgrote rode uien (net 1 kilo)
75 ml appelciderazijn (flesje 250 ml, AH Biologisch)
400 g rauwe bieten
1 el sumak (bakje 30 g, Souq)
2 el olijfolie extra vierge (fles 1 liter)
15 g dille (bakje)
150 g yoghurt Griekse stijl 10% (emmer 1 kilo, De Zaanse Hoeve) 
4 Libanese platbroden (pak 5 stuks, Souq)

Keukenspullen 
2 satéprikkers
Vijzel
Tray 38,4 x 24,4 cm

Shoarma-kruiden maken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de satéprikkers 30 min. weken in water. Haal 2 tenen uit de bol knoflook, laat de bol verder heel. Snijd de tenen knoflook fijn. Vijzel of kneus de hele korianderzaden uit de ras el hanout met een vijzel of zijkant van een mes en voeg ze weer toe aan de specerijen. Verhit een kleine koekenpan zonder olie of boter en rooster de ras el hanout met de gerookte-paprikapoeder al omscheppend 1 min. Voeg de fijngesneden knoflook en 4 el olijfolie toe en verwarm 5 min. op laag vuur. Neem van het vuur en laat afkoelen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


Knolselderij snijden
Boen ondertussen de knolselderij schoon en snijd de wortelige onderkant eraf zodat je een platte onderkant hebt. De schil kun je laten zitten. Snijd nu een hele dunne plak (ca. 2 mm) van 1 zijkant af. Leg de knolselderij op de platte zijkant en snijd in plakken van ca. 1 cm dik. Leg de selderijplakken op de tray, besprenkel met de specerijenolie en verdeel goed over de plakken. Stapel de plakken weer op tot de originele vorm en leg de knolselderij op de platte onderkant in de tray. Steek de satéprikkers vanaf de bovenkant in de knolselderij zodat de plakken goed blijven zitten. Knip of snijd de uitstekende delen van de satéprikkers af.

‘Shoarma’ bakken
Snijd het bovenste kapje van de bol knoflook en zet naast de knolselderij in de tray. Besprenkel de knoflook met de rest van de olie. Bak de knolselderij ca. 75 min. en de knoflook ca. 30 min. in de oven. Schep na 30 min. de vrijgekomen olie terug over de knolselderij. 

Bietensalade maken
Snijd ondertussen de rode uien in halve ringen. Meng in een kom met de appelciderazijn en laat ca. 10 min. staan. Schep af en toe om. Schil de bieten en rasp met een grove rasp boven een kom. Voeg de extra vierge olijfolie, sumak en de rode ui met de azijn toe en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Yoghurtsaus maken 
Snijd de dille fijn, meng met de yoghurt. Haal de gepofte knoflook na 30 min. uit de oven. Wip met een mes de tenen uit de bol, prak fijn met een vork en meng door de dilleyoghurt.

Vegetarische shoarma van knolselderij maken
Verwarm de platbroden in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de knolselderij uit de oven en schep nog 1 keer de vrijgekomen olie erover. Serveer de knolselderij in zijn geheel en snijd aan tafel in dunne plakken. Serveer met de bietensalade, dille-knoflookyoghurt en het platbrood.

TIP Shoarma-specerijenmelanges verschillen van elkaar, maar meestal zit er gemalen paprika, komijn, korianderzaad en knoflook in.

TIP Is je knolselderij meer of minder in gewicht? Dan kan de garingstijd verschillen!