Spaanse tortilla met brood en tomatensalade

Receptvideo

- 02:48 min.

Hola España! De zomer vraagt om tortilla en dat is precies wat we vanavond eten. Met een tomatensalade en brood. Nu hoeft alleen het zonnetje zich nog te laten zien en je waant je in Spanje. Gewoon, in je eigen huis.

INGREDIËNTEN
2 uien
750 g vastkokende aardappelen
180 ml milde olijfolie
500 g trostomaten
15 g platte peterselie
1 el rodewijnazijn
8 eieren
1 vers wit stokbrood

Gebakken aardappels maken
Snijd de uien in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Verhit 150 ml olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de aardappel 15 min. Schep af en toe om, houd de aardappelplakjes heel. Voeg halverwege de ui toe.

Tomaten marineren
Snijd ondertussen de tomaten in plakjes en de peterselie fijn. Meng de rest van de olie met de azijn, peterselie, peper en eventueel zout en meng met de tomaten. Laat staan tot gebruik.

Tortilla maken
Giet de aardappel en ui af in een zeef boven een kom en vang de olie op. Klop in een ruime kom de eieren los en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep het aardappelmengsel erdoor. Verhit de opgevangen olie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg het tortillamengsel toe aan de pan. Bak de tortilla mop middelhoog vuur met de deksel op de pan in 15 min. gaar. Zet het vuur halverwege wat lager.

Tortilla keren en serveren
Keer de tortilla om met behulp van een bord: schuif de tortilla uit de pan op een groot bord, met de ongebakken kant naar boven. Leg de pan ondersteboven op de tortilla en keer alles om, nu ligt de ongebakken kant onder. Gaar nog 1-2 min. Schuif de tortilla op een bord en snijd in stukken. Snijd het stokbrood in sneetjes en serveer met de tomatensalade erbij.

TIP Je kunt ook 800 g koelverse aardappelschijfjes gebruiken in plaats van vastkokende aardappelen. Bak de aardappelschijfjes samen met de ui ca. 7 min. op middelhoog vuur.