BBQ'en: alles wat je nodig hebt

Wat moet je allemaal regelen of kopen voor een geslaagde BBQ? Vele opties en wensen kunnen ervoor zorgen dat je niet weet waar je moet beginnen. Geen paniek! Wij helpen graag met een overzichtelijk BBQ-boodschappenlijstje, opgedeeld in praktische categorieën. Daarmee kan je zelf kiezen wat er op jouw lijstje komt te staan. Hierbij kan je denken aan vlees, vis, groente, diverse bijgerechten en natuurlijk de sauzen.

BBQ aansteken

Om te beginnen heb je natuurlijk de juiste benodigdheden nodig om je BBQ aan te steken. Om je briketten of houtskool aan te steken zijn aanmaakblokjes of -gel een must have. De kunst is om het vuur in combinatie met voldoende lucht het werk te laten doen en het aanmaakproces ongeveer 25 minuten met rust te laten. Dit kunstje gaat nog beter met een brikettenstarter.

Vlees, gevogelte en vis voor op de BBQ

Traditioneel wordt er gebarbecued met veel vlees (hamburgers!). Het is echter lastig inschatten hoeveel en welke soorten vlees je op de BBQ legt. Hieronder vind je een lijstje met onze favoriete vlees-, gevogelte en vissoorten voor op de BBQ.

Tip 1: Gebruik aparte spatels voor het rauwe vlees, zodat dit goed gescheiden blijft van het gare vlees. Op rauw vlees kunnen namelijk ziekmakende bacteriën zitten, waar je na verhitting geen last meer van hebt.

Tip 2: Vergeet voor de perfecte hamburger naast hamburgerbroodjes natuurlijk niet de top-10 toppings:

Extra tip: Hoeveel gram vlees per persoon voor een BBQ?

Het is vaak dé hamvraag bij een bbq: hoeveel heb je nodig? Natuurlijk wil je je gasten niet hoeven te vertellen dat alles helaas al op is. Toch is het zonde als je te veel inkoopt. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook omdat de rest van het eten waarschijnlijk in de prullenbak belandt.

Reken voor een bbq per volwassene op ongeveer:

  • 150 gram vlees
  • 75 gram vis
  • 200 gram groente of salade
  • 75 gram fruit (salade)
  • Half stokbrood

Let op! Mannen eten gemiddeld tijdens een BBQ 600 gram en vrouwen 400 gram. Hou bij het bestellen van je BBQ-vlees dan ook rekening met het soort gasten.

Vegetarische opties voor op de BBQ

BBQ’en zonder vlees? Tuurlijk! Er zijn talloze vegetarische opties voor op de BBQ! Gesneden groente aan een spiesje is altijd een goed idee voor op de grill. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stukjes paprika, plakjes courgette en aubergine, champignonschijfjes, uienringen of wat ananas voor de frisse bite.

Ook vleesvervangers zijn geschikt voor op de BBQ. Een pluspunt is dat deze niet zo lang hoeven te garen, aangezien het meestal al voorgebakken is. Een andere klassieke optie is om een complete maïskolf met wat roomboter en grof zeezout in aluminiumfolie te grillen op de BBQ. Hoezo vlees?

 

 

Sauzen voor bij de BBQ

Naast lekkere barbecue gerechten, gaat er niets boven een goede dip of spread om het af te maken. Klassieke sausjes als mayonaise, knoflooksaus, satésaus, cocktailsaus en barbecuesaus mogen natuurlijk niet ontbreken.

Maar extra speciaal is om te variëren met zelfgemaakte sausjes! Wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte tzatziki, eigen knoflooksaus of een home made BBQ-saus? Wat betreft sauzen zijn de mogelijkheden écht eindeloos. Hieronder hebben we een overzichtelijk lijstje gemaakt met wat toppers.

 

 

Bijgerechten voor het bbq’en

Niet alles bij het bbq’en hoeft van de grill te komen. Een lekker bijgerecht of hapje maakt de BBQ helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter, tapenade, aioli of een lekkere spread. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke pasta salade, couscoussalade of een frisse aardappelsalade bijvoorbeeld. Om het af te sluiten met een lichte en makkelijk verteerbare lekkernij is een heerlijke fruitsalade haast onmisbaar. Dat wordt heerlijk genieten in de tuin of in het park!

Zo besteld en makkelijk thuisbezorgd